Foto: Twitter

Nakon pojavljivanja uznemirujuće fotografije radnika, pretpostavlja se zaposlenih u JKP „Osvetljenje“, koji nisu čak ni vezani niti nose zaštitne šlemove, građani su prijavu prosledili servisu Beokom, a dobili odgovor da je zaštita na radu u nadležnosti Inspektorata za rad, Ministarstva za rad, zapošljavanje i boračka pitanja.

U međuvremenu, zamenik gradonačelnika Goran Vesić saopštio je da je Grad Beograd doneo odluku da, zbog visokih temperatura odnosno „miholjskog leta“, odloži početak uključenja dekorativne rasvete za deset dana.

– Naša dekorativna rasveta je montirana, ali zbog visokih temperatura neće biti uključena od 5. novembra već deset dana kasnije, 15. novembra – izjavio je Vesić. O tome kako su radnici bili opremljeni za montažu on se nije izjašnjavao.

Da je poslodavcima zaštita radnika poslednja briga, pokazuju i podaci o kojima je Danas nedavno pisao, da je od početka godine na radnom mestu u Srbiji stradala 41 osoba, a cele prošle godine radeći je poginulo 39 radnika. O zakasnelom i neefikasnom sudstvu dovoljno govori i podatak da je za tih 39 smrti na radnom mestu odgovarao samo jedan poslodavac i to novčano, dok krivično, po prijavama inspekcije za rad, nije odgovarao ni jedan.

Na beogradskim gradilištima, samo u protekla dva meseca, dogodilo se nekoliko nesreća sa smrtnim ishodom, dok inspektori tvrde da su „dobro montirane skele u Beogradu više izuzetak nego pravilo“. Najpre je 29. avgusta na gradilištu u Ulici kneza Miloša poginuo radnik iz Kraljeva, Nebojša Trifunović, kada se zid obrušio na njega. Povodom te nesreće ministar za rad Zoran Đorđević je rekao da je bilo propusta i u organizaciji i obuci radnika, da radnici nisu bili prijavljeni, nisu imali zaštitnu opremu, nisu bili obučeni, nije bilo posebno određeno lice za zaštitu već je to radio koordinator gradilišta.

Nešto kasnije, 7. septembra, poginuo je i T. S. (42), koji je pao sa objekta u Bulevaru Milutina Milankovića, i preminuo sutradan u bolnici, a takođe je radio neprijavljen. Posle toga usledila je tragedija na gradilištu Beograda na vodi, kada su 14. septembra, poslovođa Stefan Dabetić (26) i geometar Aca Šimunov (41) propali kroz oplatu na 22. spratu nedovršene zgrade. Firma „Beograd na vodi“ se nije po tom pitanju oglasila, ali je Štrabag, kao izvođač, saopštio da su „radnici u potpunosti bili obučeni za sve situacije i uredno prijavljeni“, te da su „primenjene sve propisane mere zaštite na svim pozicijama gradilišta“.

I to na zgradi Skupštine

„Radnici montiraju „novogodišnju rasvetu“ na visini od nekoliko desetina metara, bez vezivanja, zaštitnih ograda, šlemova, bez ikakvih mera zaštite! I to na zgradi Skupštine. Šta bi rekli nadležni za primenu zakona i propisa o zaštiti na radu i da li bi morali nešto da učine?“, napisao je na svom Tviter nalogu Rodoljub Šabić, koji je i podelio ovu fotografiju.