Ili, u njegovom epsko-narodnom ali totalno kul stilu rečeno, Beli je skutonoša Vučiću. Ali, sa pobunom uvek postoji rizik. Jer, Beli nije isto što su i ličnosti sa Vučićeve liste. Te ličnosti su vrlo pažljivo birane da pokriju sve profile pokvarenosti Vučićevih najbližih saradnika, kao njihove suprotnosti. Pogledajmo hirurga Radojičića. To je stručnost – čovek koji ne da nije kupio diplomu, nego je živi simbol znanja i struke u koju je uložen ogroman ljudski rad. I čijoj stručnosti i znanju poveravate najdragocenije što možete da imate na ovom svetu – zdravlje dece. Pogledajmo Aju Jung – to je kulutra, to je prefinjenost i urbanost, dobro uz nešto smisla za biznis, ali takav je svet današnjica. Kod naprednjaka nema ni smisla za biznis već samo za grubo grabljenje para – ona jelka na Trgu republike nije izvodila nikakav ples. Pogledajmo sportiste sa liste SNS – to je viteštvo i patriotizam i život na posebnom režimu, sve suprotno od sklonosti funkcionera SNS. Oni više preferiraju silu, intrigu i hedonizam.

Beli je pobuna protiv te hipokrizije. Kad kaže da je nekom “zinulo dupe” da mu uzme glasove, on izgovori tačno ono što prosečan čovek u Srbiji oseća kao nameru političara prema sebi. Bilo je sličnih pokušaja proboja u javnost, recimo “kapetan Bele lađe iz Kruševca”, ali samo je Maksimović uspeo da se nametne i da ima odziv. Setimo se “Belove kampanje” kojom je uzeo treće mesto na predsedničkim izborima – rezultat na kome mu mogu zavideti svi, pa i Vučić. Jer, on kampanju uopšte nije ni imao, nije mogao da ispuni ni svojih 60 minuta na RTS-u, jedva da je napravio par performansa i nekoliko postova na društvenim mrežama.

I zato je Beli rizik. Neka je i sada njegov nastup projektovan da uzme glasove opoziji, neka mu u tome pomaže šef Vučićevog izbornog štaba za Beograd Nebojša Stefanović. Neka je cilj relativizacija izbornih pravila, tako da SNS ima alibi za buduće primedbe opozicije. Neka misle da je Beli skutonoša Vučiću. Ali, šta bi bilo da se Beli u protestima nakon predsedničkih izbora pojavio onih dana kada je bilo najviše ljudi? Šta ako on stvarno odluči da se pobuni? Šta ako to zaista urade i građani Srbije? Šta će onda naprednjaci, a pustili su ga da bude u politici. Da li su tako sigurni da skutonoša neće udariti na kralja?