U istom pismu je istakao da mu je već duže vreme onemogućeno da učestvuje u radu ovog ministarstva. Kako je dodao, on nije jedan od onih poslušnika koji ćute i nemo posmatraju haos za platu. Kao moguće razloge opstrukcije od ministra navodi istupanja u javnosti kada je govorio da u rezoluciji o Srebrenici treba da stoji reč genocid, „jer stvari treba nazvati pravim imenom“, ali i zato što je stao u odbranu Zakona o zabrani diskriminacije, koji je bio povučen iz skupštinske procedure.

Karadžić je dospeo u žižu javnosti kada se zalagao za usvajanje Zakona o zabrani diskriminacije, kao i odbranom prava seksualnih i drugih manjinskih grupa. Zalagao se za održavanje naknadno otkazane Parade ponosa prošle godine i naglašavao da svaki pojedinac mora da ima jednako pravo bez obzira na seksualnu orijentaciju. Prošle godine proglašen je za gej ikonu u Srbiji.

Marko Karadžić je rođen 28. decembra 1976. u Beogradu, gde je završio Pravni fakultet. Magistrirao je Međunarodno pravo ljudskih prava na Univerzitetu „Notrdam“ u SAD. Član je Saveta za prava deteta Vlade Srbije, kao i Saveta za prava osoba sa invaliditetom. Nosilac je prestižne Ron Braun stipendije, i stipendije Fonda za otvoreno društvo. Član je Lige socijaldemokrata Vojvodine. Govori engleski jezik i služi se francuskim jezikom.

Za Danas kaže da mu je omiljeni film „Gunisi“ po priči Stivena Spilberga, a izbor muzike koju sluša „zavisi od raspoloženja i mesta“ na kojem se nađe. Najjači utisak su na njega ostavile knjige „Rob“ Isaka Baševisa Singera i „Lovac na zmajeve“ Haleda Hoseinija. Slobodno vreme provodi s prijateljima i porodicom i u vožnji bicikla. Ranije je voleo da se bavi radom u bašti. U budućnosti sebe vidi u zdravoj, evropskoj Srbiji.