Dijalog vlasti opozicije voditi - pismeno 1

U pogledu najavljenog dijaloga vlasti i opozicije za predstojeće izbore nameće se više pitanja.

Pre svega je pitanje ko učestvuje u dijalogu? Dileme: stranci sa domaćima, sve političke stranke, da li i pokreti, svi koji sebe nazivaju opozicijom, oni koji su izbore bojkotovali ili i oni koji su učestvovali…?

Moje mišljenje je da se dijalog, kome bi usledio sporazum, mora voditi između vlasti i stranaka koje su izbore bojkotovale. Zašto? Zato što se novi izbori raspisuju zbog bojkota koji je uspeo i doveo u pitanje valjanost izbora koji su doveli do jednostranačke vlasti.

Zašto ne i ostatak opozicije? Zbog toga što su učešćem na prethodnim izborima pokazali da veruju da su bili obezbeđeni elementarni demokratski kriterijumi za izbore na koje su izašli. Odmah da se razumemo, takav stav njih ne eliminiše da se priključe tzv. bojkotašima kao i ostale koji su shvatili da postojeća vlast ne obećava.

Na sledeće pitanje odgovor je lak: Zašto prevremeni izbori? Zato što rezultat prethodnih izbora ne priznaje čitav svet a što nas najviše boli ni Evropska unija.

Ko je odlučio da će biti prevremenih izbora? Naravno Vučić. On i njegovi kerberi veruju da će domaćoj javnosti i EU, pa i svetu, zamazati oči dijalogom? Kao, bio je dijalog, obećali smo svašta, ispunićemo malo više od ništa i eto nas opet u demokratiji.

Najava dijaloga i rasprava oko mogućih učesnika potvrđuje neozbiljnost koju vlast posvećuje dijalogu. Bez saopštavanja razloga raspisivanja prevremenih izbora i javno objavljene platforme u kojoj se predlažu poboljšanja izbornih uslova, jasno je da vlast dijalog doživljava kao nametnutu obavezu sa idejom da ga iskoristi da obmane i domaću i stranu javnosti o spremnosti za poboljšanjem a sa idejom da dijalog iskoristi kao deo predizborne kampanje.

Kakav ozbiljan dijalog se može očekivati sa timom SNS koji predvode Martinović, Pilja, Sandra Božić, Đukanović, Rističević? Verovatno bi tu za Kesićevih „24 minuta“ bilo posla, ali od rezultata ni govora.

Zbog toga, mišljenja sam da bi, ukoliko stvarno postoji volja za unapređenjem izbornih uslova, dijalog trebalo voditi pismeno. Tu nema upadanja u reč, ostaje sve zapisano, izlaganja su trezvenija i razumnija.

Prva na potezu je vlast. Neka objavi platformu koja će ponuditi i garantovati demokratske izbore. S druge strane je opozicija koja je bojkotovala izbore. Zašto bojkotaši? Pa dijalog se i vodi da bi se došlo do odgovora da li će opozicija prihvatiti ponuđene uslove i da li će izbora uopšte biti. Niko ne brani ostatku opozicije da izlazi sa svojim predlozima kao što to mogu da čine i svi budući učesnici izbora.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Dijalog vlasti opozicije voditi – pismeno”

  1. I bi konstatovano da postoje dva non pejpra o izbornim uslovima,pa se u nastavku dijaloga nastavi utvrdjivanje ko je kada i gde video ove papire.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.