Presuda sa upitnikom 1

Sedmorica žandarma je osuđeno na uslovne zatvorske kazne od, neki bi rekli simboličnih, osam meseci zbog toga što su počinili krivična dela napad na vojno lice u vršenju službe i mučenje i zlostavljanje.

I pored još jedne prvostepene presude, umesto odgovora na pitanje šta se tačno desilo 28. septembra 2014. godine na uglu Birčaninove i Svetozara Markovića, imamo još više nedoumica.

I dalje se, recimo, ne zna kako je pištolj jednog od vojnih policajaca završio na podu tokom incidenta. Odbrana je tvrdila da je jedan od „Kobri“ potegao pištolj i da mu je isti izbijen iz ruke. Taj scenario bi opravdao svako nasilje koje je usledilo pa bi u vodu palo krivično delo zlostavljanje i mučenje. Tužilaštvo, opet, insistira da je pištolj ispao iz futrole od udarca palicom. Snimak N1 to ne razjašnjava, a oko jedinog dokaza se lome koplja – slomljena futrola koju je oštećeni vojni policajac predao sudu prema mišljenju odbrane je naknadno pokidana. Veštačenje futrole, koju su predložili, nije dozvoljeno.

Drugi veliki znak pitanja je misija koju su Saša Jovanović i Saša Stanković, oštećeni vojni policajci, sprovodili tog dana. Zvanična verzija tužilaštva je da su njih dvojica tog dana utvrđivali prethodnicu za trasu kojom bi premijer Vučić trebalo da prođe na putu ka roditeljskom stanu u Krunskoj ulici. Oni su, tvrdi se u presudi, tada naišli na Vučića i Malog, koji su išli na ručak na tu istu adresu, pa su odlučili da krenu zajedno.

Odbrana je dovela u pitanje koincidenciju da su se oštećeni našli slučajno na ulici i pitala zašto su išli tom trasom kada su već parkirali kod Hrama Sv. Save. Najvažnije, odbrani nije dozvoljeno da razradi tezu da je ova grupa zapravo išla da izvuče Danila Vučića, sina predsednika Srbije, koji je za vreme Parade ponosa bio u navijačkoj grupi. Ovo se navodno vidi na policijskom snimku nakon incidenta u kojem se Andrej Vučić jasno čuje kako kaže: „Samo da nađemo Danila.“ Sud nije dozvolio da se ovaj snimak tretira kao dokaz, a advokati su opominjani svaki put kada bi ga spomenuli.

Kako je ovo druga prvostepena presuda, odgovori na ova, ali i brojna druga pitanja vezana za ovaj slučaj sada se očekuju od Apelacionog suda. Sposobnost suda na njih odgovori biće pouzdan parametar nezavisnosti pravosuđa.