Uostalom, plan kakav god da je, razmatraju savetnici, državni sekretari i ostala armija stručnjaka, prenesu to „sažvakano“ šefu, pa šef kada izvaga mogući uticaj na sopstveni rejting i rejting svoje stranke vraća nazad na doradu. Kako drugačije objasniti činjenicu da su u jeku priprema na odmoru bili ili su i dalje ministar finansija i ministar ekonomije, a i ostali bitniji članovi ekonomskog dela kabineta.

Jesu li to mediji odnosno javnost zabrinutiji za ishod pregovora od onih koji će da pregovaraju. Atmosfera je u potpunosti takva. MMF ne silazi sa naslovnih strana, ali sva saznanja iz Vlade potiču iz usta „izvora“. Jedini je prozborio glavom i bradom predstavnik MMF-a. I saopštio da će ta institucija tražiti od Vlade Srbije predloge mera i na strani smanjenja rashoda i na strani povećanja prihoda budžeta. Tu nastaje problem. Jer iz dosadašnjih istupa ministara moglo bi se zaključiti da imamo odgovor samo na prvi deo zahteva. Za drugi nemamo ili možda imamo, ali se krije. Spremili smo samo paket mera koje nećemo. Međutim, problem je što ćemo nešto ipak morati da progutamo. Na prihodnoj strani nemamo puno izbora osim da uvedemo novi viši porez na plate ili da povećamo PDV (ili eventualno uvedemo neku novu akcizu odnosno povećamo postojeće). Mnogi su zato skloni da medijske igre oko PDV-a i poreza na plate vide kao opipavanje raspoloženja javnosti prema takvim merama. Za sada reakcija ne ide na ruku Vladi, ali neće biti teško reći: „Eto, odupirali smo se svim silama, MMF je ipak bio jači.“ Na ruku takvom obrtu ide i povećanje PDV-a u Mađarskoj i Hrvatskoj, koje je odlično pripremilo teren za izgovore. Neće biti teško obrazložiti narodu da je i Mađarska povećala PDV za čak pet odsto, a da to nije donelo dramatični rast cena, pa eto možemo i mi za dva odsto.

Vlada sigurno neće izaći bez plana pred MMF, samo je pitanje koliko će biti ubedljiva u obećanjima da će jednom za svagda zaista smanjiti preglomazni činovnički aparat. Jer bez toga ni povećanje PDV-a nema smisla čak i kada bismo se s tim pomirili. Međutim, Vlada očigledno nema nameru da ocenu spremljenih mera zatraži od naroda. Za više informacija sačekaćemo ponedeljak.