Kongres koji ima svetski značaj, održava se svake treće godine i 2018. prvi put će domaćin biti Srbija. Izbor je pao na arheološki lokalitet Viminacijum kojim rukovodi prof. dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta:

– Limes kongres je najjednostavnije rečeno, arheološka olimpijada na koju dolaze stručnjaci iz celog sveta i saopštavaju rezultate svojih istraživanja. Ideja nam je bila da se ne održi u Beogradu već na autentičnom lokalitetu – Viminacijumu što je otvorilo problem smeštaja, jer stiže oko hiljadu naučnika, ističe Korać.

Viminacijum nije slučajan izbor bez obzira na probleme oko organizacije, ovako značajnog skupa. Lokalitet je upravo to, limes, granična oblast u kojoj je boravila vojska – legije po ustrojstvu i organizaciji velike Rimske imperije.

– Dolazi oko hiljadu naučnika iz celog sveta, kaže dr Korać. Mi u Viminacijumu nemamo takve smeštajne kapacitete, naš naučno – istraživački centar nije dovoljan. Tako je pala ideja da napravimo jedan legijski logor, u kome bi bila smeštena polovina učesnika. U Viminacijumu gradimo logor koji će biti deset puta manji od klasičnog legijskog i moći će da primi 480 posetilaca.

Zemljani radovi na izgradnji legijskog logora sa desetak u potpunosti rekonstruisanih rimskih vojnih baraka su počeli. Barake će izgledati identično kao one originalne od pre dve hiljade godina, ali će istovremeno pružati i komfor savremenog sveta, neizostavno kupatilo. Sobe će imati tri do četiri spratna kreveta, a učesnici Kongresa autentični osećaj rimskih legionara koje proučavaju:

– Siguran sam, kaže uz karakterističan osmeh dr Korać kome ideje nikad ne nedostaju, da će mladi istraživači uživati u osećaju da bar tih deset dana žive životom rimskih legionara.

Ostali učesnici Kongresa u Viminacijumu 2018. boraviće tih desetak dana u septembru u okolini, hotelima i kvalitetnom privatnom smeštaju od Srebrnog jezera do Požarevca

Posle logora - dečiji kamp

Kada prođe Limes kongres i naučnici i istraživači iz celog sveta odu iz Viminacijuma, a možda i pre toga, rimski vojni logor postaće „rimski dečiji kamp“ edukativnog karaktera, najavljuje prof. dr Miomir Korać objašnjavajući svoju zamisao:“Pošto ne volim da pravim ništa za jednu upotrebu i za deset dana jer, bi to bilo previše skupo, legijski logor će postati dečiji kamp edukativnog karaktera, otvoren za svu decu sveta i pre svega sa Braničevskog okruga. Pošto deci nije zanimljiva samo edukacija i morate ih zabaviti i okupirati im pažnju i na druge načine, preko puta kampa napravićemo „avantura park“ sa sportskim i drugim sadržajima koji će im upotpuniti fizičke aktivnosti“, naglašava Korać.