Banjica regionalni centar za otpad 1Foto: Beta/AP/Gregorio Borgia

Tim stručnjaka iz Novog Sada, koji uključuje i geologe, posetio je Prijepolje kako bi još jednom na licu mesta sagledao situaciju jer je reč o zahtevnom projektu, s obzirom na blizinu naselja, vodotoka i magistralnog puta. Cena ovog projekta je tri miliona dinara, a sredstva su obezbedili Ministarstvo za ekologiju (2,4 miliona dinara) i opština Prijepolje, tako da će i završeni projekat odobriti upravo nadležno ministarstvo kako bi se mogli realizovati radovi na zatvaranju ovog smetlišta, odnosno nesanitarne deponije, kakvih u Srbiji ima na desetine.

Ono što je u ovom trenutku važno je da je opština Nova Varoš raspisala tender za izgradnju Transfer stanice kako je to i odlučeno na nivou države, a prema odluci kojom je striktno određena mreža sanitarnih deponija, odnosno odvoženje otpada iz pojedinih opština koje nemaju rešeno pitanje deponovanja smeća na adekvatan način, među kojima su i opštine Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica. Izgradnja Transfer stanice, gde će se selektovati otpad iz pomenutih opština koštaće oko 27 miliona dinara.

Ono što je takođe veoma važno istaći je odluka da se nastavi sa izgradnjom Regionalnog centra za otpad Banjica u okviru kojeg će biti i transfer stanica. Ministarstvo za ekologiju je raspisalo tender za izradu novog projekta, a vrednost je 92 miliona dinara.

– Ovo je značajan iskorak u rešavanju jednog od najvećih problema, kaže predsednik opštine Dragoljub Zindović, podsećajući da je Vlada Srbije preuzela sve ingerencije na rešavanju pitanja zatvaranja nesanitarnih deponija donevši odluku koja sadrži i raspored regionalnih deponija na nivou države.

Do sada je u Srbiji izgrađeno 11 sanitarnih deponija (u Užicu je jedna od njih), a gradiće se u Inđiji i Novoj Varoši. Postrojenja za sekundarnu separaciju recikliranog otpada za sada postoje samo u Novom Sadu, Užicu, Jagodini i Leskovcu.

Da podsetimo, u Ministarstvu za zaštitu životne sredine održan je u martu sastanak sa predstavnicima opština Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica kako bi se definisali dalji koraci u rešavanju problema nesanitarnih deponija u ove četiri opštine. Opštini Prijepolje dodeljena su sredstva kako bi se pripremio projekat sanacije, remedijacije i zatvaranja Stanjevina, a odlučeno je da se paralelno radi i projekat za izgradnju Regionalne transfer stanice na lokaciji Banjica. Cilj je da se što pre i na što prihvatljiviji način otpad usmeri ka deponiji u Užicu, a prema odluci Vlade Srbije. Za sve to je predviđena ova godina. U Odluci o zajedničkom obezbeđivanju i sprovođenju upravljanja otpadom Vlade Srbije iz juna prošle godine stoji i da “ sprovođenje ovih mera podrazumeva završetak radova na proširenju sanitarne deponije Duboko u Užicu što je i uslov za izgradnju transfer stanice u Novoj Varoši“. Rešavanje gorućeg problema prijepoljske opštine, opasno ruglo na ulasku u grad, od prošle godine pre svega zavisi od agilnosti nadležnog ministarstva i Vlade Srbije.

Akcionim planom sa sprovođenje programa Vlade Srbije utvrđen je prioritetni cilj u oblasti zaštite životne sredine a to je i smanjenje količine komunalnog otpada koji se odlaže na nesanitarne deponije. Projektovani procenat do kraja 2020. godine iznosi 28,5 odsto. Zato je, kako je rečeno u ovom planu, potrebno u većoj meri iskoristiti već izgrađene kapacitete za sanitarno odlaganje komunalnog otpada.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.