Foto: Ministarstvo pravde

U vansudskom postupku strane u sporu mogu da postignu dogovor koj ima ima snagu izvršne sudske odluke, a za medijaciju je neophodan pristanak obe strane.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović je u izjavi novinarima rekla da je prošle godine u Srbiji 600 slučajeva rešeno posredovanjem, odnosno vansudskim postupkom.

Ove godine je broj rešenih sporova vansudskim putem nešto iznad 200, a Kuburović ističe da će Ministarstvo nastaviti da podržava taj vid rešenja sporova kao brži i jeftiniji za stranke u postupku.

Predsednik Privrednog suda Jovan Jovanović i predsednica Privrednog apelacionog suda Jasminka Obućina saglasili su se da medijacija rasterećuje sudove i smanjuje troškove postupaka.

Obućina je napomenula da je Privredni apelacioni sud potpisao sporazum sa Privrednom komorom Srbije o saradnji u unapređenju primene medijacije u privredi.

Podršku otvaranju info pulta za vansudsko rešenje sporova dala je i Međunarodna finansijska korporacija, čiji je regionalni menadžer Tomas Libek proučio da će nastaviti podršku razvoju medijacije u Srbiji.