Foto: Marina Umihanić

Nagrada se dodeljuje osobama ili organizacijama koje se svojim delovanjem i zalaganjima bore za vrednosti koje su jasno izražene u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i Proglasu ,,Novog optimizma’’, te svojom inicijativom daju dobar primer zajednici i društvu. Nagradu od 2004. godine dodeljuje Pokret Novi Optimizam svakog 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava i rođendan Pokreta.

-Pobedili ste onda kada ste odlučili na kojoj ste strani, kada je ona vaša i ispravna – istakla je Bogavac za Danas. Ona smatra da trenutno nedostaje suštinskog optimizma kao verovanja u dobar ishod i zato smatra da je optimizam ozbiljna društvena alternativa.

– U vremenu kada je proklamovano da je sve dobro, umetnik treba da pokaže tamnu stranu društva. U društvima kao što je naše, gde je sve toliko crno, dužnost je umetnika da ukazuje na to da postoji nada, veruje u srećan kraj i bolji ishod – naglasila je Bogavac i dodala da će se posle ove nagrade truditi da bude optimističnija.

Na dodeli nagrade govorili su pozorisni kriticar Aleksandar Milosavljević koji je ukazao na to da bez slobode nema ni života ni sigurnosti, osnivač Novog Optimizma Branislav Grubački koji je istakao da je dobar priner novog optimizma zato što je ovogodišnja dobitnica mlada žena i filmski reditelj Stevan Filipović, koji je Minji uručio nagradu i ukazao na to da je Šabac slobodan grad.

U pozorištu su prvo prikazana dva filma. Prvi se bavi samom nagradom „Dobar primer Novog Optimizma“ i njenim prethodnim dobitnicima, dok drugi, u produkciji Igora Markovića, govori o Minji Bogavac. Nakon dodele nagrade odigrana je predstava „Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi za koju je koncept režiju i dramaturgiju radila Bogavac.