Brnabić: Cilj da buduće Tesle i Pupine negujemo ovde i omogućimo im razvoj 1Ana Brnabić Foto: Beta/SLOBODAN MILJEVIĆ

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u istraživačkoj stanici Petnica da je obrazovanje u fokusu Nacionalnog dana davanja i da vlada namerava da ulaže kako bi se realizovao cilj da se talenti od malena neguju i razvijaju u Srbiji.

„Naš cilj je da sve buduće Tesle i Pupine negujemo od malena i omogućavamo im da rastu i da razvijaju svoje potencijale upravo ovde, u Srbiji, u Petnici, u Naučnotehnološkom parku Beograd, u NCT parkovima u Novom Sadu i Nišu, koji su trenutno u izgradnji, ali i mnogim drugim institutima, fakultetima i startap centrima, u koje ćemo mi kao Vlada Srbije uložiti 100 miliona evra u narednih nekoliko godina“, navodi se u saopštenju.

Srpski filantropski forum organizovao je svečano uručenje spektrometra Istraživačkoj stanici Petnica, za čiju je nabavku prikupljeno 3,2 miliona dinara tokom obeležavanja prošlogodišnjeg Nacionalnog dana davanja.

Nacionalni dan davanja uspostavljen je na inicijativu Srpskog filantropskog foruma, a kao deo Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji je podržala Američka agencija za medjunarodni razvoj (USAID).

Brnabić je najavila da će Savet za filantropiju i ove godine podržati Nacionalni dan davanja i da će i ove godine ponovo u fokusu biti obrazovanje.

Direktor misije USAID-a u Srbiji Majk de la Rosa izrazio je nadu da će u narednim godinama biti još ovakvih događaja u vezi sa Nacionalnim danom davanja i da će se nastaviti ulaganja u obrazovanje i druge slične ciljeve.

„Za spektrometar koji smo kupili za Petnicu bilo je neophodno da platimo porez, između ostalog i zato smo ovde. Ono što pokušavamo sa ovim projektom da uradimo sa Divac fondacijom i svim ostalim partnerima je da se u ovakvim slučajevima kada je filantropija i donacija u pitanju olakšamo kupovinu, a ne da se otežava ceo proces“, rekao je Majk de la Rosa.

Direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić izrazio je uverenje da će Nacionalni dan davanja da podstakne davanje i da se okupe kompanije, fondacije i pojedinci da udružuju sredstva za neku konkretnu namenu je divna stvar.

Član upravnog odbora Srpskog filantropskog foruma Veran Matić je rekao da će Koalicija za dobročinstvo zajedno sa Savetom za filantropiju, na čelu sa premijerkom Srbije Anom Brnabić postaviti bitne temelje za obogaćivanje filantropije i dobročinstva.

„Više fondacija udruženih u Srpski filantropski forum u nekom trenutku je pomislilo da svako ima neke svoje projekte i da bismo mogli da učinimo više ako bismo se ujedinili. Napravili smo koaliciju za dobročinstvo, a USAID je prepoznao da je važan razvoj filantropije i dobročinstva“, rekao je Matić.

Spektrometar će pomoći u razvoju znanja i talenata više od 400 mladih polaznika istraživačkog centra. Spektrometar je multifunkcionalni mobilni uređaj koji jednostavno identifikuje hemijske supstance i jedinjenja uzoraka. Koristi se u biomedicini, geologiji, ekologiji, astronomiji, hemiji, arheologiji, kao i u umetnosti.

Projekat za unapređenje okvira za davanje finansijski podržava USAID, a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Ostali članovi koalicije su Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

12 reagovanja na “Brnabić: Cilj da buduće Tesle i Pupine negujemo ovde i omogućimo im razvoj”

  1. Petnica je osnovana i radi davno pre Vucica i Brnabicke. Oni tesko da su doprineli njenom razvoju i do sada. Ono cemu su ovo dvoje definitivno doprineli je urusavanje skolstva po dubini (7 godina) i po sirini (sve skole). Rezultat je da deci toliko ogade skolu da jedva docekaju da pobegnu na univerzitete po belom svetu. Osim toga privredu su toliko unistili da deca realno nemaju alternativu ako ne zele da sa doktoratima motaju kablove. Zato ALi (baba) Vucic i Brnabicka sve sa njihovih 40 razbojnika treba da se pokriju usima i cute.

  2. „Naš cilj je da sve buduće Tesle i Pupine negujemo od malena i omogućavamo im da rastu i da razvijaju svoje potencijale upravo ovde, u Srbiji, u Petnici, u Naučnotehnološkom parku Beograd, u NCT parkovima u Novom Sadu i Nišu, koji su trenutno u izgradnji, ali i mnogim drugim institutima, fakultetima i startap centrima, u koje ćemo mi kao Vlada Srbije uložiti 100 miliona evra u narednih nekoliko godina“ ?! Da sam slučajno bio na Marsu ovih zadnjih 7 godina ,možda bi i poverovao u ovu sf izjavu tzv. “premijera“ . Iskustvo u ovih 7 dugih godina dokazuje sve suprotnog od gore proklamovanog a po strogom diktatu prvorođenog ,koji ne podnosi da iko misli svojom glavom a kamo li još da se usudi da nešto dobro uradi za ovu državu i narod mimo “brat i ja“ “kompanije“

    • I sta sa tim? To je 0.001% Srba. Ovaj ostatak je problematican. To sto su oni genijalci ne vadi prosek ostalima, nije to prosecna plata.

    • Ulaganje u nauku, tehnologiju i inovaciju da deca od malena koja imaju odredjene talente da ih razvijaju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.