Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Brnabić je podsetila da je planirano da rast BDP u 2018. godini bude 3,5 odsto. „Dobro smo startovali“, ocenila je Brnabić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije. Ona je rekla da je planirano da u prvom kvartalu ove godine rast bude 3,9 odsto.

Brnabić je rekla da je januar bio dobar, ali je dodala da se ona „ne bi opuštala“ i da je važno da se prati situacija.

„Moramo na mnogo ozbiljniji i na mnogo više strateški način da radimo na BDP da bismo ove godine ostvarili projektovanih 3,5 odsto, a da bi u godinama koje su pred nama on bio četiri odsto i više, zato što je to ono što nam treba da bismo u doglednom vremenu dostigli zemlje Evropske unije“, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, važno je da svi planirani projekti „krenu na vreme“. „Veliki deo toga zavisi od građevinarstva i infrastrukture“, rekla je Brnabić.

Ona je rekla da je planirano da se u kapitalne projekte ove godine, iz budžeta, uloži 128 milijardi dinara.

„Moramo da budemo efikasni da bismo ta sredstva povukli, odnosno iskoristili i da bi se ona dobro odrazila na BDP“, istakla je Brnabić i dodala da se nastavlja investiranje u sisteme za navodnjavanje.

Brnabić je rekla da će Ministarstvo poljoprivrede ove godine investirati u elektrifikaciju polja i automatsku protivgradnu zaštitu.

„Mnogo više ćemo raditi sa Ministarstvom privrede da se neki od stečajeva, na koje čekamo decenijama, završe da bismo tu mogli da pokrenemo proizvodnju“, rekla je Brnabić.

Upitana da li može da potvrdi pisanje nekih medija da je auto-kompanija, čiji je dolazak u Srbiju najavljen, „MD Elektronik“ iz Nemačke, Brnabić je odgovorila da to ne može da potvrdi.

Ona je rekla da takve informacije mogu da ugroze tako važnu investiciju.

„Dok god se ne potpišu ugovori i dok god sam investitor ne odluči da obznani da investira u bilo koju određenu zemlju Vlada ne može takve stvari da objavljuje zato što bi to ugrozilo investiciju“, rekla je Brnabić.

Ona je, međutim, potvrdila da Vlada ima finalne razgovore sa dva ozbiljna investitora za više hiljada radnih mesta.

„Nadam se da ćemo to moći da obznanimo u narednih nekoliko nedelja“, rekla je Brnabić.