Foto: Fonet

Bumbaširević je na sednici Saveta Univerziteta u Beogradu rekao da bi, ako Savet to ne uspe, aneksom trebalo promeniti Etički kodeks kako bi komisiju mogao da imenuje univerzitet. Bumbaširević je podsetio na hronologiju dešavanja i prepreke zbog kojih ovaj slučaj još nije razrešen, naglasivši da Siniši Malom doktorska diploma nije uručena, niti će je dobiti dok se postupak ne okonča.

Na pitanje Danasa da li će na bilo koji način reagovati povodom zahteva grupe profesora i istraživača da se pokrene postupak protiv mentora i članova komsije pred kojoj je Mali odbranio doktorat, Bumbaširević je odgovorio da “nema mogućnosti da reaguje na drugi način”.

– Jedino što mogu je da apelujem na kolege da završe posao, jer bilo šta drugi da preduzmem ne bi bilo u skladu sa procedurom, a onda bi svaka odluka mogla biti sudski ili na neki drugi način oborena – rekao je Bumbaširević.

On je istakao da je Fakultet organizacionih nauka uspeo da imenuje dva člana stručne komisije, kao i da jednog člana još nije imenovalo Veće društveno-humanističkih nauka.

Predsednik Saveta Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević izjavio je za Danas da to telo nema ingerencije da se bavi spornim doktorskim disertacijama, napominjući da su pitanja nastave i dokrorskih studija u nadležnosti Senata. Kako je rekao, Savet se bavi finansijskim aspektima funkcionisanja Univerziteta i investicijama.

Raspisani izbori za novog rektora i prorektore

Savet Univerziteta u Beogradu raspisao je na današnoj sednici izbore za rektora i četiri prorektora UB, koji će se birati 29. maja. Predsednik Saveta Branko Kovačević potvrdio je ranije pisanje Danasa da su među kandidatima za rektora Ivanka Popović, aktuelna prorektorka UB, profesor Hemijskog fakulteta Branimir Jovančićević i profesor Matematičkog fakulteta Aleksandar Lipkovski.