CINS: Odbijena tužba Kusturice 1Emir Kusturica Foto: Fonet / Imre Szabo (arhiva)

Prvostenom presudom, navodi se u saopštenju, odbijen je tužbeni zahtev Kusturice protiv glavnog i odgovornog urednika CINS Dina Jahića, navodeći da je zahtev neosnovan, uz obavezu da Kusturica nadoknadi troškove parničnog postupka od 12.000 dinara.

Tužba se odnosi na tekst Sukob interesa: Emir Kusturica potpisivao ugovore sa svojom firmom.

Prema prvostepenoj, presudi, CINS ne mora da objavi odgovor Kusturice jer se pojedini njegovi delovi uopšte ne odnose na informacije objavljene u tekstu već „tužilac iznosi svoj stav i mišljenje“ o CINS, uređivačkoj politici ili načinu na koji se u tekstu iznose informacije.

Po Zakonu o javnom informisanju i medijima, odgovor mora biti obavljen integralno – onako kako je poslat, bez ikakvih izostavljanja.

Odgovorni urednik CINS, nije mogao objaviti odgovor tužioca bez delova odgovora u kojima se iznosi mišljenje tužioca a ne tvrdnja o činjenicama, ili u kojima se odgovor ne odnosi na informaciju za koju se tvrdi da se odgovara, navedeno je u presudi Višeg suda.

Po zakonu, redakcija ne mora da objavi odgovor ako se on ne odnosi na informaciju na koju podnosilac tvrdi da odgovara ili ako odgovor ne sadrži tvrdnju o činjenicama, već mišljenje.

Smatrajući da je značajan deo navoda Kusturice bio upravo takav, Jahić je odlučio da odgovor ne objavi.

Tekst na koji je Kusturica poslao odgovor bavio se postupkom koji je Agencija za borbu protiv korupcije vodila protiv njega.

Agencija je utvrdila da je reditelj i predsednik skupštine Parka prirode Mokra Gora, prekršio četiri člana Zakona o Agenciji: dva koja se odnose na sukob interesa, po jedan o zabrani vršenja više javnih funkcija bez saglasnosti Agencije i o obavezi prenošenja upravljačkih prava u privatnoj firmi prilikom stupanja na funkciju, navodi CINS.

Park prirode Mokra gora je državno preduzeće koje upravlja Parkom prirode Mokra gora, Kusturica je funkciju direktora Parka prirode obavljao od osnivanja 2006. do 2013. godine, kada je podneo ostavku a potom je postao predsednik Skupštine Parka prirode.

CINS je u martu 2017, objavio istraživanje koje se bavi objektima na Mokroj gori – državnim Nacionalnim ekološkim centrom kojim upravlja Park prirode i naseljem Drvengrad, čiji je vlasnik Emir Kusturica.

U saopštenju se navodi da Drvengrad posluje uspešno i ugošćava hiljade posetilaca, a da Centar ni šest godina posle otvaranja zvanično nije primao turiste.

Građevinsku dozvolu objekat je dobio dan nakon otvaranja, a upotrebnu šest godine kasnije, skoro četiri meseca nakon objavljivanja CINS-ovog teksta, napominje se u saopštenju.