Crna kutija krajiških Srba 1Foto: PIxabay/ LubosHouska

Drugo izdanje knjige „Kordunaški proces – Fragment u historiji nestajanja“ Čedomira Višnjića, predstavljeno je danas u prostorijama njenog izdavača Srpske književne zadruge.

Ove godine navršilo se 75 godina od kako je u montiranom sudskom procesu stradalo petoro Srba sa Korduna, učesnika Narodnooslobodilačkog rata zato što su se zalagali za autonomiju Srba u Hrvatskoj i njihovo veće učešće u vlasti u skladu sa razmerama njihovog stradanja i borbe u Drugom svetskom ratu.

U političkom procesu u Gonjem Budačkom zbog „saradnje sa neprijateljima i četnicima“ na smrt su 14. jula 1944. osuđeni: Veljko Korać, član Narodnooslobodilačkog odbora (NOO) Korduna, LJubo Vujičić, član kotorskog NOO Slunja, Ilija Žegarac, šef partizanske štamparije, Milan Momčilović, oficir Plaščanskog partizanskog odreda i partizan Marko Mrkić.

Iako je odluka suda bila da se osuđeni na smrt streljaju, juče se čulo da su bili zaklani. Sudskom presudom u ovom procesu na višegodišnji prinudni rad i gubitak građanskih i političkih prava osuđeni su: Dragić Bunčić, Dušan Balčin, Milica Vujčić, Milić Napijalo, Milan Napijalo, Jovo Balčin i LJubo Martinović.

Svi događaji vezani za ovaj proces opisani su u Višnjićevoj knjizi. Pored dokumenata i svedočenja ona sadrži i stenogram suđenja – optužnicu, zaključak i obrazloženje presude, kao i odlomke iz Dnevnika ubijenog Veljka Koraća.

– Cilj objavljivanja ove knjige u SKZ je da se i partizanski kordunski korpus uključi u tokove nacionalne kulture. Srbi u „Kordunaškom procesu“ stradali su na neverovatan način, a sve učesnike koji su bili na strani tužioca mučila je nečista savest, što sam čuo kasnije u dugim razgovorima sa nekima od njih. Vreme radnje ove priče je ‘crna kutija’ historije krajiških Srba u 20. veku. Ulaz i izlaz iz nje samo su naznačeni – na jednoj strani kroz pokušaj hvatanja veze glavnih likova sa Adamom Pribićevićem, a na drugoj kroz nekoliko ovlaš danih naznaka o 1950. godini i dugom periodu nepomućene vladavine Komunističke partije Hrvatske – rekao je Čedomir Višnjić.

Udruženje boraca Korduna iz Beograda ove godine je prvi put javno odalo poštu stradalim Srbima na montiranom „Kordunaškom procesu“.

Na promociji i Koštunica

Predstavljanje „Korudnaškog procesa“, koje govori o malo poznatim čistkama unutar partizanskog pokreta, privukao je juče u SKZ veliki broj javnih ličnosti, među kojima su bili i bivši predsednik SR Jugoslavije i DSS Vojslav Koštunica, nekadašnji ministar iz DSS Aleksandar Popović, inače pokrovitelj ovog izdanja, istoričar Čedomir Antić, Petar Lađević, Muharem Bazdulj…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Crna kutija krajiških Srba”

  1. Evo, sad će brže bolje proslavljena kolumnistkinja Danasa, Sneža, da nam objasni da su ovi ljudi zasluzili da budu zaklani jer su širili velikosrpsku ideju u blaženoj nam posleratnoj Krvatskoj.

    • Znači sad smo saznali tačan datum nastanka komunofašizma u srbalja. Osuđenici na smrt zaklani? Ko to može uraditi u evropi? Samo komunofašisti.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.