Da li će Crkva smeniti profesora Bogoslovskog fakulteta? 1Foto: Ivan Međedović

Kubat je u javnosti poznat kao osoba koja otvoreno govori o problemima u ustanovi u kojoj radi, ali i u samoj Crkvi, insistirajući da se oni reše a ne po običaju guraju pod tepih. To se pojedinim članovima Sinoda, na prvom mestu episkopu Irineju Bačkom ni malo ne dopada, te je ono o čemu se do skoro spekulisalo, mogućnost otkaza, sada postalo izvesnost, a to nam je potvrdio i sam profesor.

– Nisam dobio nikakav dokument, ali je na adresu fakulteta stigla odluka Sinoda. Sa radom bi trebalo da prestanem 1. oktobra – rekao je Kubat za Danas, ne želeći da komentariše samu odluku najvišeg crkvenog tela. Ipak, ukidanje blagoslova, odnosno odlučivanje ko je podoban da predaje na Bogoslovskom fakultetu a ko ne, direktno je mešanje SPC u rad BU, što je protivno Zakonu o visokom obrazovanju koji garantuje nezavisnost univerziteta.

Profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković istakla je za Danas da je ovakvo mešanje Crkve u rad Univerziteta nedopustivo, te da će Kubat dobiti podršku kolega.

– Koliko sam saznala, na Nastavno-naučnom veću PBF pročitana je odluka dekana da će profesor Kubat dobiti otkaz i da mu radni odnos prestaje od 1. oktobra. Takva odluka nije povezana ni sa jednom procedurom predviđenom na Univerzitetu i zbog toga je neodrživa. Ponovo se suočavamo sa narušavanjem autonomije univerziteta, ovog puta od strane SPC. Ja očekujem da će UB zaštiti svog profesora i, samim tim, svoju nezavisnost i svoja pravila. Niko ne može uticati na zapošljavanje i obrazovnu politiku na univerzitetu, kako ne može vlast tako ne može ni crkva – naglašava Stojković, dodajući da će profesor Kubat će dobiti svu podršku kolega.

Podsetimo, na burnoj sednici Naučno nastavnog veća Bogoslovskog fakulteta održanoj 3. septembra napadnut je Rodoljub Kubat, koji je prethodno dao intervju za naš list.

On je između ostalog govorio i o optužbama za silovanje protiv prodekana Vladimira Vukašinovića za koje ga optužuje nekoliko studentkinja, istakavši da Sinod i patrijarh Irinej nisu dobro reagovali, te da je trebalo bar da ih saslušaju. On je to ponovio i pred Naučno nastavnim većem PBF-a.

– Izašao sam sa idejom da se Bogoslovski fakultet i kolegijum izjasne povodom optužbi na račun Vukašinovića kao i vikarnog episkopa Stefana Šarića, koji se sumnjiči da je organizovao kidnapovanje jednog studenta. Tražio sam da fakultet apeluje na tužilaštvo i relevantne institucije da se ovi slučajevi što pre procesuiraju. Svi trpimo zbog toga, i fakultet i Crkva se iz dana u dan blate i provlače kroz medije. Ako nisu krivi, nek se priča završi. Ako jesu, treba da odgovaraju. Odugovlačenje ne odgovara nikome – rekao je tada Kubat za naš list.

Međutim, njegov stav nije dobro privaćen na Nastavnom veću već je optužen kako od dekana Zorana Rankovića tako i od mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija da radi protiv Crkve i njenih interesa. Kubat je zajedno sa profesorom Dragomirom Sandom trpeo pritiske i zbog prijave u kojoj dekana Rankovića optužuju za falsifikovanje rezultata izbora za Savet fakulteta.

Sve su to, kako nam je tada rekao, povodi zbog kojeg će se najverovatnije naći pred Sinodom SPC, a kao razlog biće navedeno „da ne sarađuje sa kolegama“.

Pretnje koje je tada dobio urodile su plodom, te je Sinod stao na stranu profesora i članova Nastavnog veća koji nisu prihvatili Kubatov predlog da se na fakultetu govori o problemima sa kojima se ova institucija suočava. Interesantno je i da Sinod nije pozvao profesora da se izjasni kako o svojim tako i o navodima njegovih kolega sa suprotnim mišljenjem, već mu je jednostavno povukao blagoslov, odnosno uručio otkaz.

Na potezu Rektorat

Rektorka BU Ivanka Popović rekla je za Danas da će se Rektorat o ovom slučaju oglasiti „kada budemo imali potpune informacije“. Ona je u nedavnom intervjuu za Blic navela i da je sazrelo vreme da se, uz svo razumevanje da Bogoslovski fakultet deluje po akademskim i crkvenim propisima, razmisli o njegovoj ulozi na državnom univerzitetu u sekularnoj državi. „Ako Sinod želi da promeni položaj i ulogu Bogoslovskog fakulteta, može da se otvori rasprava o tome, koja bi uključila sve relevantne činioce u državi“, istakla je rektorka.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.