Unapređenje položaja Roma 1Ilustracija Foto: Pixabay/ Wokandapix

Regionalna konferencija „Dekada inkluzije Roma: nasleđe, stečeno iskustvo, najbolji primeri i šta dalje?“ biće održana u Beogradu 20. i 21. juna, a cilj je unapređenje položaja Roma, rečeno je danas na konferenciji za novinare Centra za istraživanje migracija.

Konferenciju organizuju Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije i ambasada Slovačke u Beogradu u svojstvu predsedavajućeg OEBS.

Državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović rekla je da će na konferenciji učestvovati predstavnici vladinih i državnih institucija, civilnog društva, međunarodnih organizacija, eksperti iz raznih oblasti, Romi i Romkinje.

„Kroz ovu konferenciju imaćemo mogućnost da sagledamo primere dobre prakse iz susednih zemalja, da ukažemo na mogućnost i mere prevencije kada je u pitanju zabrana svakog oblika diskriminacije, da vidimo koje su i druge afirmativne mere, da prikažemo primenu međunarodnih standarda ljudskih prava i sve mehanizme koji se tiču prevencije, prepoznavanja i uklanjanja svih mogućih stereotipa kada su u pitanju Romi“, rekla je Božović.

Ona je istakla da je cilj unapređenje položaja Roma u skladu sa inkluzijom, Strategijom i ciljevima Srbije. Božović je navela da je Vladi Srbije važna Strategija inkluzije Roma od 2016. do 2025. godine, posebno segmenti koji se odnose na položaj Roma, pre svega, zapošljavanje, socijalnu politiku, obrazovanje, brigu o zdravlju i stanovanje.

Ambasadorka Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova istakla je značaj efikasnog obrazovanja, jer je ono uslov za uključivanje u društvo. Ona je rekla da na ovoj konferenciji žele da „vide ceo ciklus života Roma“.

„U okviru pet panela bavićemo se pitanjima inkluzije Roma, obrazovanja, prekvalifikacija, zapošljavanja“, rekla je ona i dodala da će se baviti i pitanjem zdravlja, stanovanja. Repčekova je navela da će na jednom panelu učesnici skupa govoriti o položaju žena, a posebnu pažnju će obratiti na rane brakove.

Predstavnica Regionalnog saveta za saradnju – Projekat „Inkluzija Roma 2020. godine“ Aleksandra Bojađieva rekla je da je integracija Roma bitna, „jer kao društvo nismo uspešni ako deo naših građana živi u siromaštvu, ako su iza svih u obrazovanju, zapošljavanju, stanovanju“.

Bojađieva je ocenila da je ovo pitanje bitno u procesu evrointegracija Srbije. U pripremi konferencije učestvovao je veliki broj partnera, institucija i organizacija među kojima su Savet Evrope, Delegacija Evropske unije u Beogradu, Misija OEBS u Srbiji.