Distribuirano 9.400 doza vakcine protiv gripa 1Foto: FreeImages / Brian Hoskins

U Dom zdravlja „Novi Sad“ danas je distribuirano 9.400 doza vakcine protiv gripa.

U pitanju je vakcina vaxigrip proizvođača Sanofi. Količina koja ostaje u ovoj zdravstvenoj ustanovi je 8.200 doza, a u Gerontološki centar i u Dom za decu i omladinu u Veterniku stiže po 600 doza ovih vakcina.

„U celom svetu, osnovna strategija borbe protiv gripa podrazumeva upotrebu tritipne, inaktivisane ‘SPLIT’ vakcine. Za svaku sezonu gripa Svetska zdravstvena organizacija preporučuje sastav vakcine, koji je jedinstven za ceo svet i zavisi od aktuelnih sojeva virusa“, saopšteno je iz novosadskog Doma zdravlja.

Prema njihovim rečima, sezonska trovalentna vakcina preporučuje se svim osobama starijim od 65 godina života, svim licima smeštenim u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite uključujući i zaposlene, svim osobama zaposlenim u zdravstvenim ustanovama, licima zaposlenim u javnim službama, kao i svim osobama starijim od šest meseci sa hroničnim poremećajem kardiovaskularnog i plućnog sistema uključujući i astmu, sa metaboličkim poremećajima, a naročito dijabetesom, sa oboljenjima bubrega i jetre, krvnim bolestima, malignim oboljenjima i sa imunodeficijencijom uključujući i HIV.

Primena kod trudnica se razmatra od drugog trimestra trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom, dok se onima koje su u povećanom riziku od pratećih komplikacija usled gripa preporučuje vakcinacija bez obzira na stadijum trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.