Naslovna za 2. juni 1998. godine Foto: V.J.

Nakon predsedničkih, Đukanović je sa svojom koalicijom „Da živimo bolje“ ostvario pobedu i na prevremenim parlamentarnim izborima koji su 1. juna održani u Crnoj Gori, istiskujući promiloševićevske snage i iz drugog organa republičke izvršne vlasti. Lista „Da živimo bolje – Milo Đukanović“ na izborima osvojila je podršku 49.48 odsto podrške birača. Drugoplasirana je bila Socijalistička narodna partija Momira Bulatovića, kojem ni skorašnje postavljenje za saveznog premijera nije pomoglo da trijumfuje. Tadašnji (i sadašnji) predsednik Crne Gore Milo Đukanović je komentarišući izbore rekao da je „pobedila demokratska Crna Gora koja je imala hrabrosti da se odupre onima koji su hteli da je pregaze“.

Posmatrajući rezultate izbora iz Beograda, Zoran Đinđić, u tom trenutku predsednik opozicione Demokratske stranke izjavio je da trijumf Đukanovića predstavlja „početak demokratskih promena u celoj Jugoslaviji“. S druge strane, lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica, bio je uzdržaniji  rekavši da je „ishod izbora daleko manje važan od očekivanja da oni doprinesu smirivanju napetosti u Crnoj Gori i u saveznoj državi“. Vredna pažnje je i tadašnja izjava Vuka Draškovića, lidera SPO, koji je poručio Đukanoviću „da se nada da će biti veran lovćenskom duhu viteštva koji pobedniku ne dopušta pravo na osvetoljubivost, jer će samo tako nesporazume preobrnuti u sporazume, podele u sabornost, a političke kavge u pomirenje“.

I dok su se naslovne strane Danasa iz tih dana prvenstveno bavile Đukanovićevim trijumfom, sa treće strane novina dolazile su uznemirujuće vesti.Naslovi su se nizali iz dana u dan: „Oružani sukobi na Kosovu ne staju“, „Sve više mrtvih i ranjenih“, „Desetine mrtvih i ranjenih“… Krajem maja ‘98 Danas je objavio i proglas Oslobodilačke vojske Kosova koji se lepo sažima u svom naslovu – „Mi smo u ratu“.

Rapidno pogoršanje situacije na Kosovu privuklo je pažnju i svetske javnosti. Pa je tako generalni sekretar NATO-a Havijer Solana najavio na ministarskom zasedanju NATO-a u Luksenburgu mogućnost vojne intervencije na Kosovu ako tamo situacija postane „katastrofalna“ i izrodi se u ratni sukob. „Sva rešenja ostaju otvorena, ako se stvari ne budu odvijale onako kako želimo. NATO ne želi da se ponove događaji iz 1991. i 1992. godineui bivšoj Jugoslaviji i spreman je da interveniše brzo da situacija na Kosovu ne bi postala katastrofalna“, kazao je Solana na manje od godinu dana od kako će avioni NATO-a poleteti ka Jugoslaviji.

Danas su pre dvadeset godina punili i izveštaji sa beogradskih ulica, gde su se zahuktavali studentski protesti.  „Policijski kordon postavljen u Vasinoj ulici juče je ponovo sprečio šetnju hiljadu beogradskih studenta, koji su protestovali na Platou ispred Filozofskog fakulteta zbog usvajanja novog Zakona o univerzitetu. Studenti su, nakon što ih je policijski kordon zaustavio, auto-sprejom ispred nogu policajaca obeležili ’granice teritorije Slobodnog univerziteta’, koja je, kako je rečeno, danas mala, ali će svakog dana biti pomerana“, početak je jednog od izveštaja sa studentskih protesta. Zanimljivo je iz današnje perspektive pročitati izjavu tadašnjeg portparola SPS-a Ivice Dačića, koji je braneći Zakon o univerzitetu zapravo otkrio njegovu stvarnu nameru: „Zakon ne narušava autonomiju univerziteta, već se njime univerzitet brani od političkih zloupotreba, kojijh je bilo dosta u preteklih nekoliko godina“.

Gledano iz 2018. godine, vest agencije Beta koju je Danas 2. juna 1998. pustio na naslovnoj strani deluje proročki. Radi se o kratkoj izjavi, tada ne previše poznatog premijera Luksembruga Žana Kloda-Junkera koji je rekao: „Osećam, mada nisam u to sasvim uveren, da će svi delovi bivše Jugoslavije, ili delovi tih delova, u narednom stoleću postati članovi EU, ali ne u narednih 20 godina“.

Ipak, iako su vesti tih dana bile sumorne, moglo je u Danasu da se pročita i nešto što je odisalo umerenim optimizmom. Upravo takva bila je reportaža Danasovog novinara Žive Vekeckog sa priprema fudbalske reprezentacije Jugoslavije koja se uigravala za Svetsko prvenstvo u Francuskoj.

Sajt Danasa objavljivaće rubriku „Iz arhive Danasa“ svake nedelje, kada će podsećati na to šta su bile vesti sedam dana pre tačno 20 godina.