Dodeljeni sertifikati digitalne pismenosti ženama u trsteničkim selima 1Foto: Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija (Arhiva)

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je na dodeli sertifikata iz digitalne pismenosti, u okviru projekta „Infosvet za mene“ Udruženja „Ženska inicijativa“ u Trsteniku, da je neophodno da žene koje žive na selu budu uključene u razvoj informacionog društva.

Ona je podsetila da je nedavno završen još jedan takav projekat u opštini Priboj, koji je takođe podržan na Konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za programe za razvoj digitalne pismenosti i digitalnih kompetencija žena iz ruralnih oblasti.

„Cilj ovakvih programa jeste da žene u manje razvijenim područjima steknu sposobnosti koje su im potrebne za lakše nalaženje posla, ali i da budu osnažene da unapređuju svoja domaćinstva, da pokreću onlajn ponudu svojih poljoprivrednih proizvoda ili turističkih usluga i time učestvuju u rastu digitalne ekonomije“, rekla je Matić.

Istakla je da podatak da na opštini Trstenik od 20.000 žena starosti od 35 do 55 godina, čak 64 odsto tehnološki nepismeno, nalaže da obuke koje su sprovedene u okviru projekta „Infosvet za mene“ budu podsticajne i za lokalnu samoupravu i za privredu kako bi što veći broj žena stekao digitalne veštine.

Na konkursu Ministarstva odobreno je osam projekata za razvoj digitalne pismenosti žena iz ruralnih oblasti u Srbiji, za ukupno 350 žena sa opština Priboj, Trstenik, Topola, Novi Pazar i Niš.