16. maj – Devojka

Premijera filma „Devojka“ reditelja Lukasa Dhonta biće premijerno prikazana u 19.30 sati u  Kombank Dvorani, a film je osvojio čak četiri nagrade na Kanskom festivalu 2018. godine, a zatim i bio jedan od najgledanijih na Festivalu autorskog filma, istaknuto je u najavi filma.

Film “Devojka” je prikazan na više od 30 festivala i osvojio više 20 nagrada, a najveći uspeh ostvario je glumac Viktor Poster čija neverovatna interpretacija petnaestogodišnje Lare, odlučne devojke koja predano radi na tome da postane profesionalna balerina, dovoljan je razlog da se ne propusti ovaj film. Lara, uz podršku svoga oca, u novoj školi se u potpunosti posvećuje svom cilju. Međutim, njene tinejdžerske frustracije i nestrpljenje počinju rasti nakon što shvati da se njeno telo odupire strogoj disciplini zato što je rođena kao dečak.

16. maj – Pad američkog carstva

Film Pad američkog carstva kanadskog oskarovca – reditelja Denija Arkana počeće da se prikazuje u bioskopima širom zemlje od sutra, 16. maja, istaknuto je u saopštenju za medije i dodato da je kritika i publika na festivalima širom sveta nepodeljeno podržala ovaj film, koji na zabavan način kombinuje triler, komediju, čak i romansu u svetu u kojem korporacije na razrađen način izbegavaju da plate porez, praveći još dublje socijalne razlike među ljudima.

16. maj – Gde nam je bila pamet?

Dokumentarni četvrtak, pod naslovom „Gde nam je bila pamet?“ biće održan u Jugoslovenskoj kinoteci. Na programu je deset dokumentaraca snimanih u nekadašnjoj Jugoslaviji – „Danas u novom gradu“ (1962) Vladana Slijepčevića, „Nezaposleni ljudi“ (1968) Želimira Žilnika, „Balada o nafti“ (1970) Miroslava Jokića, „Tužim državu i sina“ (1983) Nikše Jovićevića i drugi, istaknuto je na sajtu Jugoslovenske kinoteke.

17. do 23. maj – Festival fantastike

Beokon i Jugoslovenska kinoteka predstavljaju Festival fantastike: Povratak u bioskop 6. Uz projekcije raznovrsnih ostvarenja ovog žanra, među kojima su „Pobesneli Maks“ (1979) Džordža Milera, „Godzila“ (1999) Takao Okavare, „Dva musketara“ (1964) Karela Zemana, „Grad Zero“ (1988) Karena Šahnazarova, biće održane i tribine: „Matriks posle 20 godina“, „Pepeo nuklearne vatre“ (uz „Dan posle“ (1983) Nikolasa Mejera), „Sakurabana predstavlja: Satoši Kon“, „Zona mrtvih – 10 godina od premijere“ i „Tehnotajz – Edit i ja 10 godina od premijere“, a biće otvorena i izložba „Art of Technotise” Alekse Gajića.

17. maj – Linija života

Film „Linija života“ Darka Bajića prati životnu priču čuvenog akademskog slikara i profesora Miloša Bajića, rediteljevog oca, a njegova svečana projekcija odviće se u Kulturnom centru Novi Sad. „Film o uglednom slikaru i profesoru Milošu Bajiću. Ali i film o životu u 20. veku koji je podneblju Balkana doneo periode velikih razaranja i velikih obnova.

O surovosti rata u kojem je ljudski život vredeo onoliko koliko je čovek bio sposoban da radi u monstruoznoj mašineriji koncentracionih logora. O 11 miliona onih koji nisu dočekali šansu da nakon tog rata žive rade, stvaraju i naprave porodice. I o tome kako je glavni junak ovog filma svojom maštom i umetnošću pobedio smrt“, istaknuto je u temi ovog dokumentarca.

20. i 21. maj – Ciklus filmova „Dete u meni“

U Art bioskopu CK13 biće održan ciklus filmova „Dete u meni‟. U klasicima Roberta Maligana (To Kill a Mocking Bird – Ubiti pticu rugalicu) i Frenka Kapre (It’s a Wonderful Life – Divan život) tematizovani su odrastanje, roditeljstvo i (samo)izopštenost. Ova dva ostvarenja nalaze se na must-see listama kritičara.

21. maj – Bilo jednom u Anadoliji

U sklopu “Večeri turskog filma” 21. maja na opštini Palilula u Kulturnom centru Vlada Divljan biće prikazan film “Bilo jednom u Anadoliji” koji je svoje projekcije doživeo i van granica Turske. Pozovite i rezervišite svoje mesto.

Povezani tekstovi