Građanski preokret sumnja u protest za vodu u Zrenjaninu 1Foto: M. P.

Povodom održanog protesta za vodu u Zrenjaninu reagovalo je udruženje Građanski preokret i pozvalo građane ovog grada da “ne nasedaju na kukavičja jaja u obliku udruženja koje prikriveno usmerava vlast“.

Kako navode u svom reagovanju, vlast Srpske napredne stranke prikriveno osniva i sponzoriše organizacije koje zastupaju njene interese, a oponašaju spontane grupe građana i nevladine organizacije kako bi obesmislile građanski aktivizam.

Ova pojava je tokom poslednjih godinu dana sve vidljivija i u Zrenjaninu, a oličena je u neformalnom udruženju “Zrenjaninska akcija”.

Ovo udruženje nije registrovano, nema statut i organe upravljanja niti zakonske zastupnike, ne zna se kako donosi odluke niti kako se finansira.

Pa ipak, o radu te “organizacije” promotivno izveštavaju vladini i lokalni mediji, koji inače potpuno ignorišu rad nevladinog sektora i političke opozicije.

“Zrenjaninska akcija” je do sada imala tri inicijative. Predložila je gradonačelniku da preusmeri budžetska sredstva namenjana proslavi Nove godine na lečenje dece.

Građanski preokret sumnja u protest za vodu u Zrenjaninu 2
Foto: M. P.

Gradonačelnik je prihvatio nabačenu loptu i poentirao svojom (navodnom) brigom za mališane.

“Zrenjaninska akcija” je zatim molila gradsku vlast da odredi lokaciju za “Đoletov park”. I ovaj centaršut je rado prihvaćen od strane naprednjačke vlasti koja se na taj način predstavlja kao ljubitelj drveća i poštovalac pokojnog kantautora.

Treća inicijativa, a to su pre dva dana započete protestne vožnje automobilima po Zrenjaninu, sinhronizovana je s raskidom ugovora između grada i “fabrike vode”.

Na protestu je istaknut zahtev da se građanima obezbedi pijaća voda u medicinskom minimumu od dva litra dnevno, što ne rešava problem vodosnabdevanja Zrenjanina, ali stvara šansu aktuelnoj vlasti da izađe iz mat pozicije u kojoj se trenutno nalazi i da prihvatanjem tog zahteva predstavi sebe kao odgovornu instancu koja uvažava potrebe građana.

Građanski preokret sumnja u protest za vodu u Zrenjaninu 3
Foto: M. P.

Realizacija takve zamisli bi joj otvorila i nove mogućnosti za zloupotrebe budžetskog novca i koruptivne poslove s trgovinskim lancima i distributerima vode.

Vožnja automobilima i kontraproduktivan zahtev su očigledan pokušaj da se iskontroliše opravdano nezadovoljstvo stanovnika Zrenjanina i da se spreče ozbiljniji protesti s radikalnijim zahtevima.

Među organizatorima vožnje automobilima su viđeni oni koji su pre dve godine bili u društvu predsednice vlade Ane Brnabić kada je posetila “fabriku vode” u okviru tadašnjeg rijalitija “briga za građane i vodu u Zrenjaninu”, kao i oni koji učestvuju u netransparentnom poslu između grada Zrenjanina i arapske firme Metito na izgradnji prečistača otpadnih voda.

Kako navode, udruženje Zrenjaninska akcija je proizašla iz neformalnog udruženja Stop kafileriji koje je i prošle godine sarađivalo sa gradskom vlašću, a o njenim aktivnostima su pozitivno izveštavali svi provladini mediji, uključujući i Informer.

Građanski preokretpodseća da je do sada podneo sedam krivičnih prijava protiv visokih funkcionera vlasti zbog zloupotreba u vezi s vodosnabdevanjem Zrenjanina i ustavnu žalbu protiv države, pokrajine, grada i gradskog vodovoda, dok izvršnu i lokalnu vlast formiranu nakon izbora 2020. godine smatra nelegitimnom.

Od 2014. godine do danas, organizovao je više protesta, peticija, tribina i stručnih panela u vezi sa vodosnabdevanjem. I u narednom periodu baviće se tim pitanjem na ozbiljan i odgovoran način.

 

 

 

 

 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Građanski preokret sumnja u protest za vodu u Zrenjaninu”

  1. Zar iko veruje da će ovaj grad uraditi nešto dobro za svoje sugrađane? Kao, pokloniće dve litre mineralne vode, a ukrali su čitav kintigent flaširane pomoći i milijarde građanskih para.

  2. Ma hajde. I koji su im rezultati? Da oni nisu podneli krivicne prijave protiv odgovornih, oni bi sami to uradili i opet nasamarili narod kao u slucaju Jovanjica i kao sad sa ovom najavom oko tuzenja samog sebe i opet provuci ne bis in idem?

  3. Ko još veruje u ove Zrenjaninske mafijaše? Botovi traže dve litre mineralne vode, a njihovi nalogodavci ukrali su čitavu donaciju vode, jedan petogodišnji samodoprinos i nebrojene milione naših novaca. Ko još veruje u bajke kad nam pred nosom podmeću kukavičija jaja. Protest je bio lažan, u organizaciji vlastodržaca, a narod opet naseo.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.