To su samo medijske spekulacije i spinovanja koje je opozicija pokušala da iskoristi i na taj način započne političku kampanju, saopštila je danas gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović.

“Nisam do sada reagovala jer mislim da nikada ne treba mešati kulturu i politiku. Ali posle svih ovih gnusnih napisa, prinuđena sam da se javnosti obratim sledećim saopštenjem. Istina je sledeća: nikada se nisam bavila zabranama koncerata. Istina je i da Vlado Georgiev nije pregovarao sa mnom, niti sa bilo kim iz gradske uprave. Sve je to radio sa direktorom Sportske hale. Sve ostalo je laž.”

Gradonačelnica kaže da je laž i da su na bilo koji način opstruirali organizovanje ovog protesta na Gradskom trgu I demantuje da su grad ili ona, na bilo koji način učestvovali u navodnim zabranama.

Priključak za struju im je omogućen, dodaje Avramović, a što se tiče kamera, navodi da su one u privatnom vlasništvu jedne kompanije, koliko zna, u funkciji su i nisu u nadležnosti grada.

“Laž je i da je radnicima javnih preduzeća zabranjeno pojavljivanje na ovom najavljenom okupljanju.”

Takođe, tvrdi da je niko od brojnih medija koji su svih ovih dana vodili političku harangu”, nije ni pozvao da kaže nešto na ovu temu, osim redakcije Slobodne Evrope.

Gradonačelnica je na kraju saopštenja podsetila da je Smederevo otvoren grad za sva kulturna, sportska i umetnička dešavanja, kako kaže “to potvrđuju sve naše gradske manifestacije”.

Organizatori građanskog protesta u Smederevu pozvali su medije da isprate skup građana organizovan povodom zabrane koncerta Vlada Georgieva u tom gradu.

Okupljanje je zakazano na Gradskom trgu Smedereva danas od 20.30 sati. Građane Smedereva pozdraviće i sam Georgiev, a planiran je i njegov kraći nastup. Sudeći po interesovanju ljudi iz cele Srbije, ali i dijaspore širom sveta, i činjenici da je neformalna Fejsbuk grupa „Koncert Vlada Georgieva – ipak ćemo održati“ za samo pet dana okupila čak 20.000 ljudi, organizatori očekuju prisustvo više hiljada građana Srbije.

Podsetimo, građani Smedereva izrevoltirani odlukom da se Georgievu bez ikakvog obrazloženja ukaže gostoprimstvo u njihovom gradu i definitivno otkaže koncert, samoinicijativno su se preko društvenih mreža organizovali da koncert ipak održe u vidu građanskog protesta i da se tako suprotstave samovolji onih koji u njihovo ime ukidaju slobodu mišljenja, izražavanja, izbora. Kako navode organizatori, ovim okupljanjem iz Smedereva se šalje snažna poruka: Ovo je naš grad, i mi se pitamo!

“Vidimo se u zakazano vreme, na dogovorenom mestu! Subota, 4. mart od 20.30 – Gradski trg Smederevo”, navodi se u pozivu medijima da dođu i o ovom događaju izveste građane Srbije.

Kamera isključena

Lajv kamera na Gradskom trgu u Smederevu isključena je tokom popodneva, što članovi Fejsbuk grupe, koja je inicirala građanski protest najavljen za večeras, smatraju pokušajem onemogućavanja prenosa skupa uživo. Kamera koja je postavljena na zgradi Podunavskog okruga, bila je vidljiva 24 sata, ima širokougaonu poziciju i pokrivala je do popodneva slikom gotovo čitav centralni gradski trg.

Kompanija Konekt doo iz Smedereva svojevremeno je pustila je u rad prvu javnu kameru u Smederevu, a u planu je imala postavljanje još nekoliko kamera u gradu i okolini. Ova firma je ranije obezbedila i besplatan bežični pristup interenetu na Trgu u Smederevu.