Hadžiomerović: Evropi vladavina prava nije prioritet 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

U saopštenju koje je usledilo ističe se da je EP konstatovao da je potreban značajniji napredak u pogledu vladavine prava i medijskih sloboda u Srbiji.

„Diskusija o mnogim važnim temama je bila detaljna i uspešna i uključivala je i primenu Sporazuma o Stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije, kao i dijalog između Srbije i Kosova, vladavinu prava sa fokusom na demokratsku vladavinu, parlamentarnu proceduru i slobodu medija“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je član EP-a Eduard Kukan pozdravio napredak u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije u Srbiji i naglasio da Evropski parlament u potpunosti podržava stalni angažman zemlje na putu ka Evropskoj uniji. Kako bi se to postiglo, dodaje se, potreban je značajniji napredak u ambicioznoj reformskoj agendi Srbije, pre svega u pogledu vladavine prava i medijskih sloboda.

Ovakva poruka iz Strazbura gotovo je identična stotinama drugih koje predstavnici evropske birokratije godinama unazad šalju u Srbiju. Međutim, prema rečima Omera Hadžiomerovića, sudije Apelacionog suda u Beogradu i zamenika predsednik Društva sudija Srbije, takve poruke o važnosti unapređenja vladavine prava nisu nisu imale preterani uticaj.

– Mi već devetnaest godina slušamo iste poruke, a čini mi se da nismo odmakli mnogo. Logično se nameće zaključak da mi ili ne umemo ili ne želimo da značajnije promenimo stanje u oblasti vladavine prava – navodi Hadžiomerović.

On dovodi u pitanje spremnost političkih elita da se istinski pozabave ovim pitanjem, a primećuje da se u slučajevima kada nešto mora da se uradi po diktatu spolja, to čini samo delimično, kako bi se ispunila forma.

– Evropska unija vrlo dobro vidi da mi samo formalno ispunjavamo zahteve koji se odnose na vladavinu prava. Međutim, EU je jedna politička organizacija i ne vodi se istim kriterijumima kao i neke ekspertske organizacije. To se najbolje videlo tokom reforme pravosuđa iz 2009. i 2010. godine. Tada su se izveštaji evropske birokratije o toj reformi značajno razlikovali od ekspertskih koji su osuđivali način na koji je reforma sprovođena – naveo je Hadžiomerović.

Zamenik predsednika Društva sudija Srbije naglašava da svaka politička organizacija, pa i EU, ima svoje prioritete i gleda da ih ostvari.

– Koliko sam mogao da primetim, vladavina prava u ovom trenutku nije prioritet za Evropsku uniju. To je svakako rešavanje pitanja Kosova – ističe Hadžiomerović.

Ipak, Hadžiomerović dodaje da bi Srbija, nezavisno do prioriteta Evropske unije, trebalo da se pozabavi pitanjem vladavine prava, i u okviru toga, u prvom redu nezavisnošću sudstva.

– Ako ne platimo na mostu platićemo na ćupriji. Ako sada ne rešimo ova pitanja, ona će definitivno u budućnosti doći na dnevni red – zaključuje Hadžiomerović.