Hitno ispitati malverzacije na medijskim konkursima 1Foto: FoNet/ AP

… kako saznaje Danas, uputiti protestno pismo Ministarstvu kulture i informisanja sa pozivom da se ispitaju sumnje da su, služeći se malverzacijama, kompanije „Essentis“ i G.F.C. d.o.o. dobile ukupno 8,6 miliona dinara državnog novca na medijskom konkursu.

Ovogodišnji konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja namenjenih televiziji koji je sprovelo Ministarstvo kulture i informisanja već je izazvao burne reakcije stručne javnosti zbog sumnji da su sredstva dodeljivana suprotno proceduri, da firme koje su dobile novac ne ispunjavaju sve potrebne uslove a da je upitna stručnost članova komisija za ocenu prijavljenih projekata.

Kritike se nastavljaju pozivom novinarskih udruženja da, ukoliko se ispostavi da su sumnje opravdane, Ministarstvo iskoristi sva pravna sredstva kako bi poništilo ugovore o sufinansiranju projekata sa firmama „Essentis“ i G.F.C. d.o.o.

Prva neregularnost, prema oceni medijskih udruženja, odnosi se na firmu „Essentis“ kojoj je na konkursu dodeljen najveći iznos, 4,9 miliona dinara. U aplikacionom dokumentu „Essentis“-a navodi se da ima 15 zaposlenih, iako u izveštaju APR-a stoji da nema zaposlenih, a čak ni osnivačica i direktorka preduzeća Tatjana Lukić nije zaposlena u tom preduzeću. Pored toga, „Essentis“ je za proizvodnju medijskih sadržaja registrovan dan pred zaključenje konkursa, a do tada su se bavili „Konsultantskim aktivnostima u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem“.

O referencama „Essentisa“ d.o.o govori i to što je u 2014. godini imao status neaktivnog preduzeća, u 2015. godini imao promet od samo 2.000 dinara, a u 2016. godini 1.000 dinara. Finansijski izveštaj za 2017. nije objavljen na sajtu APR-a iako je zakonom propisan rok prijavljivanje izveštaja istekao 30. juna 2018, naglašava se u pismu u koje je Danas imao uvid.

„U projektnoj aplikaciji „Essentis“ je priložio budžet koji ne sadrži personalne, već samo operativne troškove u iznosu od 10 miliona dinara, što izaziva sumnju da će njihov račun biti „protočni bojler“ za ispumpavanje novca kroz naduvane budžetske stavke. „Essentis“ u aplikaciji daje izjavu da poseduje potrebne tehničke i kadrovske kapacitete, dok u budžetu traži više od dva miliona dinara za iznajmljivanje kompletne produkcione opreme (kamera, stativ, objektivi, kontrolni monitor, ton, rasveta, montaža…)“, ukazuju udruženja.

Druga neregularnost odnosi se na firmu G.F.C. d.o.o kojoj je na konkursu dodeljeno 3,7 miliona dinara. G.F.C. d.o.o u aplikacionom dokumentu navodi da ima 22 zaposlena dok se uvidom u izveštaje APR-a za 2017. godinu vidi da imaju četiri zaposlena. Pored pomenutog, G.F.C. d.o.o u budžetu projekta navodi višemilionske troškove inače nepoznate u televizijskoj produkciji poput „troškovi eksterne evaluacije projekta“, ili „troškovi drugog osoblja angažovanog na projektu“ (iako su troškovima već obuhvaćeni projektni tim, produkcija i postprodukcija). Za pomenute stavke u budžetu G.F.C dodeljeno je čak 3.7 miliona dinara, što je identično ukupno traženom iznosu.

„Uvidom u aplikacije „Essentisa“ i G.F.C stiče se utisak da postoji organizovani nastup pomenutih firmi. To se može zaključiti na osnovu nekoliko identično popunjenih delova prijavnih dokumenta (tačke: 3.13; 3.16; 4.2…). Posebno je zanimljivo što obe firme prikazuju potpuno identičnu opremu u tački 4.2, pa se postavlja pitanje koja firma ima tu opremu, a koja je lažno predstavlja kao svoju“, zaključuje se u zajedničkom pismu koje će udruženja uputiti ministarstvu kulture.

Predstavili tuđe filmove kao reference

Pored svih propusta, G.F.C d.o.o navodi tuđe međunarodne nagrade i priznanja kao svoje, što je već objavljeno u medijima. Naime, G.F.C je kao svoju referencu navela kinematografsko ostvarenje reditelja Boška Savkovića, koji je izjavio da za pomenutu firmu nikada nije čuo i da ona ni na koji način nije učestvovala u produkciji njegovih filmova. Boško Savković, direktor agencije za proizvodnju kinematografskih dela Alternativa, tvrdi da je kompanija G.F.C. DOO iskoristila filmove i filmske nagade Agencije Alternativa, predstavljajući i ih kao sopstveno delo, kao referencu za učešće na konkursu za projektno sufinansiranje, na osnovu čega je dobila 3,7 miliona dinara.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.