Foto: Marina Umihani

Pantelić, inače redovan čitalac Danasa, kaže za naš list da je više od 50 godina bio „drug član biblioteke“, ali da je nakon toliko godina rešio da vrati člansku kartu, koju je uručio lično direktorki Jasmini Ivanković.

– Otišao sam juče u biblioteku i tražio razgovor sa direktorkom. Za divno čudo, primila me. Rekao sam joj da ne želim više da budem „član SNS biblioteke“ i ostavio joj svoju kartu – priča nam Pantelić. Svoje razloge objasnio je direktorki biblioteke, poručivši joj da kako je posejala, moraće i da požanje.

– Slušala me je pažljivo, ali ništa mi nije rekla. Žao mi je što nisam više član biblioteke, ali u ovoj farsi SNS-a ne želim da učestvujem – ističe Pantelić.

On kaže da direktorka biblioteke nije jedina zaposlena u javnom sektoru u Lazarevcu koja postupa u skladu sa SNS načelima. Strah je ušao u sve pore društva, a redovna slika Lazarevca je, dodaje, gomila autobusa koji redovno, po direktivi, voze zaposlene iz javnog sektora na sva značajnija okupljanja SNS-a.

– Mi nemamo državu, imamo stranačko samovlašće. Građani nemaju nikakva prava. Šta da mislim o ovoj vlasti koja mi je proteklih godina ukrala 4.000 evra penzije. Bio sam na svim protestima devedesetih, izborio se za nešto, nadao se nečemu, ništa nisam dobio. Ali, ne kajem se. Proći će i ovo zlo – kaže Jovica Pantelić.

Podsetimo, izložba Koraksovih i Petričićevih karikatura u Lazarevcu bila je jedna od najkraćih izložbi u istoriji, bar što se tiče Beograda. Otvorena je u petak uveče, a radovi su već u subotu ujutru bili uklonjeni.

Udruženje „Novi optimizam“, organizator izložbe, ocenilo je da je reč o pritisku lokalnih vlasti, međutim, direktorka biblioteke Jasmina Ivanković je to negirala, naglašavajući da je odluka isključivo njena, jer je čitav događaj „ispolitizovan“. Naime, direktorki je zasmetalo što su se na tribini koja je prethodila otvaranju izložbe pojavili „prvaci opozicionih stranaka“, mada je u publici bio samo predsednik DS Zoran Lutovac. Direktorka je za naš list rekla da vreme trajanja izložbe nije ni bilo određeno, kao i da nakon svih medijskih napisa nema nameru da ponovo otvori izložbi i vrati karikature.

Sala lazarevačke biblioteke u veče otvaranja izložbe 9. novembra bila je dupke puna. Na slici koja je obišla Srbiju vide se Lazarevčani koji drže naslovnu stranu Danasa, sa Koraksovom karikaturom koja je uzbudila članove vladajuće stranke, jer su u njoj Hitlera videli Vučića, iako to ne odgovara stvarnosti.

Nakon zatvaranja izložbe, redakciji Danasa javile su se brojne političke stranke i udruženja građana osuđujući odluku o uklanjanju izložbe. Među njima su i Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Nova stranka, Savez antifašista Srbije i Žene u crnom. NJeni autori, Koraks i Petričić, naglasili su za Danas da ih skidanje izložbe uopšte ne iznenađuje, jer živimo u zemlji u kojoj buja fašizam.