Janošević: Godina izazova sa novim zakonima i načinom finansiranja 1Foto: nacionalnisavetvlaha.rs

– Pobeda na tim izborima mi je lično najdraža, iako sam već politički veteran i učestvovao sam u mnogim izbornim ciklusima. Rezultat od 94 procenta je zaista impresivan. Naravno, tih 14.000 glasova dobila je cela lista, a ne ja sam. Naša protivnička lista predstavljala je isti ili sličan program, ali je sve ispolitizovala i nas napadala da smo članovi nekih stranaka, što im se obilo o glavu. Mislim da je vlaška zajednica bila dobro informisana i izabrala pre svega ljude koji će je u mandatu od četiri godine predstavljati u najvišem predstavničkom telu jedne nacionalne zajednice u Republici Srbiji, kaže Janošević.

Prvi izazov bilo je usklađivanje sa novim zakonima i propisima, novi načini finansiranja nacionalnih saveta i rada. Ispunjeno je i obećanje o pokretanju Zavoda za kulturu Vlaha.

– Novi zakon je mnogo restriktivniji i predviđa značajno manja sredstva za rad Saveta. Iz navedenih razloga bili smo primorani da kao prioritet uspostavimo dobru saradnju sa jedinicama lokalnih samouprava jer smo mi, Vlasi, jedna od retkih zajednica čija je matična zemlja Srbija. Mogu da kažem da smo u ovoj godini uspostavili korektnu saradnju sa mnogim lokalnim samoupravama u kojima u značajnom broju žive Vlasi. Druga značajna stvar koju smo uradili u 2019. godini jeste pokretanje Zavoda za kulturu Vlaha, sa sedištem u Boru. Zavod za kulturu Vlaha je prva institucija koju je Nacionalni savet osnovao i bavi se pre svega prikupljanjem, kategorisanjem, čuvanjem i promocijom materijalne i nematerijalne kulturne baštine Vlaha. Nesporna je činjenica da smo se kao zajednica, u prethodnom periodu, izborili da dokažemo svoje posebnosti, ali nismo imali instituciju koja će sintetizovati sve ono što čini Vlahe na ovim prostorima. Sada Zavod za kulturu Vlaha radi u punom kapacitetu, ističe Janošević.

Radilo se i na promociji izbornog predmeta u školama, vlaškog govora sa elementima nacionalne kulture gde su postignuti značajni rezultati. Podržan je i niz manifestacija čije je cilj očuvanje vlaške kulturne baštine. Sajt Nacionalnog saveta Vlaha redovno se ažurira, te građani u svakom trenutku imaju potrebne informacije o radu.

Tekuća, 2020. godina, obiluje planovima. Među njima je službena upotreba jezika i pisma. Saveti nacionalnih manjina se na osnovu Zakona staraju o ostvarenju potpune autonomije u oblastima kulture, obrazovanja, informisanja i drugim segmentima života.

– U određenim sferama postigli smo značajne rezultate, ali u oblasti službene upotrebe jezika i pisma nismo postigli gotovo ništa. Postoje i opravdani razlozi, jer je činjenica da Vlasi nisu imali svoje pismo, postojali su pokušaji da se kao vlaški jezik uvede književni rumunski jezik, da se Vlasi inkorporiraju u rumunsku nacionalnu manjinu i drugo. Međutim, mi smo opstali kao posebna zajednica, a danas imamo vlaško pismo i vredno radimo na standardizaciji vlaškog jezika, tako da će u 2020. godini naši prioriteti biti obrazovanje i službena upotreba jezika i pisma. Takođe, unapređenje obrazovanja na vlaškom u školama je stalan proces. Roditelji su srećni kada deca uče vlaški u školi, jer je to njihov maternji jezik, shvataju da što više znamo, više vredimo. Ipak, u pojedinim školama, ne postoji dovoljno razumevanja. Što se tiče nastavnog kadra, mislim da se i tu situacija popravlja, na to utiče i ekonomski momenat, jer nastavnici koji predaju vlaški imaju za deset procenata veću platu, objašnjava prvi čovek Saveta Vlaha.

Kada je u pitanju ostvarivanja manjinskih prava, saradnja sa Republikom i drugim lokalnim samoupravama u kojima žive pripadnici vlaške manjine je dobra. Postoji razumevanje koliko je rad Nacionalnog saveta bitan za same lokalne samouprave, a Janošević posebno ističe opštine Petrovac na Mlavi, Kučevo, Veliko Gradište, Malo Crniće, Žagubica, Boljevac, Negotin i Grad Bor.

Administrativne teritorije

– Naš prioritet je da u narednom periodu intenziviramo saradnju sa opštinama Kladovo, Golubac, Ćuprija, Despotovac, Svilajnac, Majdanpek i gradovima Zaječar i Požarevac, jer to su sve administrativne teritorije na kojima žive Vlasi. Što se tiče odnosa Republike po pitanju ostvarivanja manjinskih prava, mislim da je napredak uočljiv. Mi smo upućeni, po prirodi obaveza, najviše na Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprava i na Kancelariju za ljudska i manjinska prava, a izuzetno sarađujemo i sa Ministarstvom kulture i informisanja, ističe Janošević.

Faktor stabilnosti

– Mislim da su Vlasi uvek bili faktor stabilnosti i da smo se uvek borili za napredak naše domovine Srbije, a jedino što očekujemo jeste da i nas poštuju kao što mi poštujemo druge. Očekujemo bratski odnos i suživot sa većinskim srpskim narodom i poštovanje naših posebnosti jer su kultura, jezik, običaji i tradicija Vlaha jedan od najsvetlijih bisera u kulturnom blagu Republike Srbije“, ističe predsednik Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine Novica Janošević.