Kako je zajednica srpskih opština na Kosovu bila tema i pre 20 godina? 1foto FoNet Božana Pavlica

Kao i danas, pre dvadeset godina autonomna teritorija Srba na teritoriji Kosova, ali “u sastavu Srbije”, bila je centralna tema Srba sa Kosova, dok je druga paralela sa trenutnim stanjem može se naži i u isticanju mogućeg neučestvovanja u kosovskim institucijama.

Plan Vlade Srbije za teritorijalnu autonomiju Srba na prostoru Kosova i Metohije bio je povod susreta 2004. godine premijera Srbije Vojislava Koštunice sa Srbima sa Kosova.

Tada je za Danas Marko Jakšić, predsednik Zajednice srpskih opština, pojasnio da su kosovski Srbi prinuđeni da na “institucionalan način zaštitie svoja prava kroz teritorijalnu autonomiju unutar Kosova, a u sastavu Srbije.”

“Ovo je donji prag is­pod kog Srbi ne mogu da idu, jer to vi­še nije pitanje poštovanja ljudskih pra­va i sloboda, nego njihovog opstanka,” rekao je tada Jakšić nakon sastanka sa predsednikom Srbije.

Jakšić je istakao da do ostvarenja koncepta teritorijalne autonomije za Srbe u okviru Kosova i Metohije, u sastavu Srbije nema razloga da srpski predstavnici učestvuju u radu privremenih kosovskih institucija.

Na sastanku sa predsednikom Srbije govorilo se i o Dokumentu Saveta Evrope o decentralizaciji Kosovova, ali prema opštoj oceni, taj plan nije nudio nikakva suštinska rešenja, već samo “teorijska poređenja i razmatranja.”

Rada Trajković, tadašnji poslanik Koalicije Povratak u privre­menoj Skupštini Kosova i član Srp­skog nacionalnog veća Kosova i Me­tohije, izjavila je tada za Danas da je na sastanku postignut do­govor o jedinstvenom pristupu rešavanju problema u južnoj srpskoj po­krajini.

Predsednik Srpskog pokreta ot­pora i koordinator Pokreta za Kosovo i Metohiju ocenio je da je to “prvi put da Srbija zna šta hoće i izlazi sa konkretnim progra­mom,” i dodao da je “zato jako važno da se sa me­đunarodnom zajednicom nađe zajed­nički jezik u traženju rešenja.”

Ističući da je koegzistencija Srba i Albanaca jedino moguće rešenje on je rekao da ponuđeni plan može da pomogne i Srbiji i međunarodnoj zajednici “da nađe izlaz iz sadašnje situacije, ali da bude šansa i za kosovske Albance ako su zaista za mirno rešenje.”

Ipak, Trajković je izrazio i zabrinutost da će bez nalaženja zajedničkog jezika sa međunarodnom zajednicom “ovaj papir biti samo za beogradsku upotrebu.”

Pored Marka Jakšića, Momčila i Rade Trajković, sastanku sa Koštunicom 13. aprila su prisustvovali i Oliver Ivanović, član Predsedištva privremene Skupštine Kosova i Dragiša Krstović, šef poslaničkog kluba Ko­alicije Povratak u kosovskom parla­mentu, Milan Ivanović, predsednik Srpskog nacionalnog veća za sevemo Kosovo i Metohiju, Rändel Nojkići Milorad Laketić, predstavnic i SPO i Nove Srbije za Kosovo i Metohiju, kao i Slobodan Samardžić, predsednik Radne grupe za pripremu plana Vlade Srbije za teritorijalnu autonomiju Srba na Kosovu i Metohiju.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Podsetimo, Zajednica srpskih opština, kao autonomna teritorija na severu Kosova još uvek nije formirana, a ovih dana se njena implemantacija spominje u kontekstu uslova koji se moraju ispuniti kako bi Kosovo postalo članica saveta Evrope.

Istovremeno, u četiri opštine na severu Kosova 21. aprila održaće se referendum o smeni gradonačlnika do koje dolazi nakon bojkota izbora od strane srpskih stranaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari