Albanijan post: Vlada Kosova šalje Nacrt statuta ZSO Ustavnom sudu do 10. maja 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Vlada Kosova načelno se dogovorila sa međunarodnom zajednicom da do 10. maja pošalje Ustavnom sudu na razmatranje Nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, objavio je Albanijan post.

Pre toga, Generalna skupština Saveta Evrope na glasanju 16. aprila treba da podrži zahtev Kosova da bude primljeno u tu međunarodnu organizaciju.

Planirano je da Nacrt statuta ZSO, koji je napisala EU, kosovska vlada uputi Ustavnom sudu na predlog ministra administracije i lokalne samouprave Eljberta Krasnićija.

Prema izvorima Albanijan posta, to će biti uslov za Prištinu kako bi Komitet ministara Saveta Evrope, na sednici 16. i 17. maja, prihvatio Kosovo kao članicu te organizacije.

Vlada Kosova je pristala na taj potez u zamenu za članstvo u Savetu Evrope, navodi Alobanijuan post, prenosi Kosovo onlajn.

Podseća se da je neophodan korak koji zahteva međunarodna zajednica upućivanje Nacrta statuta ZSO Ustavnom sudu, a ne i odluka tog suda, što je, dodaju, navedeno u izveštaju Dore Bakojani, u kojem stoji da „Kosovo treba da preduzme suštinske i opipljive korake za sprovođenje svih članova sporazuma u ​​Briselu i Ohridu, uključujući i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom“.

Taj „suštinski“ i „opipljivi“ korak biće upravo slanje Nacrta na razmatranje Ustavnom sudu.

„Ako Vlada uputi Nacrt statuta Ustavnom sudu, nastaviće se procedure za članstvo u Savetu Evrope, a u međuvremenu se čeka odluka suda o tom dokumentu. Šta će se dalje dešavati, zavisi od odluke Ustavnog suda“, konstatuje Albanijan post.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari