SNV: Brnabić da raspiše lokalne izbore i na Kosovu 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Srpsko nacionalno veće (SNV) Kosova i Metohije zatražilo je danas od predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić da lokalne izbore raspiše i tamo.

„Nakon donošenja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim samoupravama Republike Srbije kojim se omogućava raspisivanje izbora u svim lokalnim samoupravama u Republici Srbiji, predlažemo da ovom prilikom raspišete izbore i u lokalnim samoupravama na Kosovu i Metohiji. To vam je ustavna obaveza kojom se potvrđuje teritorijalni integritet, suverenitet i celovitost Republike Srbije“, navelo je SNV.

SNV ističe da za odluku o raspisivanju izbora na čitavoj teritoriji Republike Srbije postoji uporište u činjenici da su, kako su naveli, Brnabić i Aleksandar Vučić više puta saopštavali javnosti i konstatovali da „kosovske privremene institucije ne sprovode obaveze iz Briselskog sporazuma“.

Podseća se da je rukovodstvo Srbije svojevremeno protivustavno prekinulo organizovanje izbora na Kosovu i da su odustali od suvereniteta u ovom delu teritorije Srbije.

„Očekujemo da ćete prihvatiti naš predlog i u skladu s Ustavom Srbije raspisati izbore. Imajući u obzir činjenicu da ste dužni da vodite računa o sprovođenju Ustava, smatraćemo vas najodgovornijom zbog prepuštanja državnih ingerencija na delu teritorije Republike Srbije tzv. Republici Kosovo, kojom bi najdirektnije učestvovali u konačnom konstituisanju nezavisne Republike Kosovo“, saopštilo je SNV Kosova i Metohije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari