SNV Kosova i Metohije traži od Rade Trajković i Nenada Rašića da podnesu ostavke u Vladi Kosova zbog Kurtijeve izjave o pogromu Srba 1foto FoNet Milica Vučković

Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije pozvalo je danas ministra u Vladi Kosova Nenada Rašića i njegovu savetnicu Radu Trajković da podnesu ostavke na te pozicije zbog tumačenja kosovskog premijera o uzrocima i odgovornosti za „martovski pogrom“ nad Srbima na Kosovu 2004. godine.

Veće je u saopštenju pozvalo sve političke predstavnike Srba na Kosovu da prekinu dalje razgovore sa Kurtijem dok se, kako su naveli, javno ne izvini za uvredu Srba i žrtava pogroma 2004. godine.

„Očekujemo da na izjavu Kurtija reaguju i predstavnici međunarodne zajednice, ali i slobodoumni Albanci, pre svega intelektualci, koji bi svojim ćutanjem, ustvari, stali na stranu ovog nerazumnog i nezrelog čoveka“, stoji u saopštenju Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije.

Ocenjuje se da je Kurtijeva izjava o dešavanjima 17. marta 2004. godine u funkciji „daljeg zastrašivanja i proterivanja preostalog srpskog naroda sa njihovog vekovnog ognjišta“.

„Progon i ubijanje nenaoružanih ljudi, paljenje kuća svojim komšijama, rušenje crkava i manastira, su nesporne i tvrdoglave činjenice koje osuđuju i demantuju sramnu izjavu Aljbina Kurtija. Ovakvim stavovima Kurti je sebe isključio iz bilo kojih dogovora i razgovora za dalju sudbinu Srba na Kosovu i Metohiji“, ocenilo je Srpsko nacionalno veće.

Kurti je juče izjavio da su protesti koje su Albanci pokrenuli 17. marta 2004. godine bili upereni protiv misije UNMIK, a da „nikada nije razjašnjeno“ ;ko ih je usmerio prema naseljima sa Srbima i crkvama i manastirima Srpske pravoslavne crkve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari