Rada Trajkovićfoto FoNet Milica Vučković

Političarka sa Kosova Rada Trajković izjavila je danas da srpske i kosovske tajne službe koordinirano pokušavaju da diskredutuju ambasadora Marka Đurića zbog njegovog najavljenog izbora na neku važnu državnu funkciju.

Komentarišući objavljivanje fotografija na kojima se vidi Đurić u društvu sA bivšim potpredsednikom Srpske liste Milanom Radiočićem za kojim je raspisana međunarodna poternica, i kosovskim ministrom policije Dželjaljom Svećljom, Trajković je agenciji Beta kazala da se Đurić sa Svećljom sreo javno, a sA Radoičićem tajno.

„Te dve fotografije kod Srba sa Kosova izazivaju različite emocije. Svećlja je poznat kao ministar koji destibilizuje sever Kosova i veoma je okrutan prema Srbima, dok se za Radoičićem zbog tragičnih događaja u Banjskoj vodi istražni postupak u Beogradu i Prištini. Sve to vodi ka kompromitaciji Đurića, koju sinhronizovano sprovode delovi srpske i kosovske tajne službe koji sarađuju u kontinuitetu“, ocenila je Trajković.

Prema njenim rečima, Đurić je kao ambasador mnogo doprineo popravljanju odnosa između američke administracije i srpske vlade, a to smeta pojedincima u vrhu Srpske napredne stranke (SNS).

„Neko očigledno želi da uruši Đurića. Ide se na dvostruku kompromitaciju, s jedne strane kod srpskog naroda zbog susreta sa Svećljom, a s druge strane kod zapadnih faktora zbog susreta s Radoičićem koji se nalazi na crnoj američkoj listi. Iza svega toga stoje određeni krugovi u Beogradu koji žele da eliminišu Đurića kao mogućeg lidera neke državne institucije“, kazala je Trajković.

Na pitanje da li se Đurić pokazao kao političar od integriteta i kapaciteta da bi mogao da vodi neku važnu državnu instituciju, Trajković je rekla da ni Aleksandar Vučić ne zaslužuje da bude na čelu države.

„Vučić se nalazi na čelu države iako je srušio sve državne institucije. Kod onih koji biraju, zasluge nisu relevantne. Ana Brnabić nikada nije bila na izborima, a tri puta je birana za premijera. Zbog Đurićeve bliskosti sa američkom administarcijom, u SNS postoje podeljenja mišljenja o tome da li bi mu trebalo poveriti značajnu državnu funkciju“, rekla je Trajković.

Kosovski mediji su u poslednja dva dna objavili tajno snimljene fotografije na kojima se vidi Đurić kako u nepoznatim restoranima sedi za stolom sa Dželjaljom Svećljom, kao i sa Milanom Radoičićem.

Đurić nije komentarisao susret sa ministrom Svećljom, ali je povodom objavljivanja fotografije sa Radoičićem rekao da se nikad nije krio, niti stideo javnih konatakata koje ima u okviru posla kojim se bavi.

Radoičić, koji je preuzeo odgovornost za oružani napad 24. septembra u selu Banjska na Kosovu, nalazi se pod sankcijama SAD i Velike Britanije, a za njim je raspisana i poternica Interpola.

U Srbiji se protiv njega vodio čitav niz sudskih postupaka, ali nije poznato da je bilo kada bio osuđen. ;

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sredinom februara najavio povratak Đurića u Srbiju i tada je na Instagramu napisao da će on imati „jednu od veoma važnih funkcija u zemlji“. ;Zvanično, Đurić je i dalje na mestu ambasadora Srbije u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari