Local elections in Kosovofoto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije upozorilo je juče premijera Kosova Aljbina Kurtija, čiji „poslednji potezi na severu Kosova i u Gori više nego nedvosmisleno upućuju na to da on želi da oružanom silom reši demokratsko pitanje poštovanja ljudskih i nacionalnih prava Srba, a sada i Goranaca“ da će, „ako nastavi ovim putem, pozvati Srbe na građansku neposlušnost, jer neće imati drugog izbora“.

– Ne postoji rešenje za Kosovo preko noći, već rešavanje kroz proces. Rešenje preko kolena odvešće ceo region u pakao! I još jedno, gospodine Kurti, ne postoji rešenje problema na Kosovu bez nas Srba, bez obzira koliko se Vi tvrdoglavo trudili da ignorišete tvrdoglavu činjenicu“, poručeno je Kurtiju iz SNV KiM.

U saopštenju SNV ističe se da je „posle permanentnog gušenja gotovo svih prava Srba širom KiM: prava na opstanak, povratak raseljenih, a u poslednje vreme su i prava na ispovedanje vere ugrožena i suspendovana, na red je došao i goli opstanak i Srba na severu Kosova“.

„Zgranuti smo vandalskim činom ministra unutrašnjih poslova Kosova Đeljalja Svećlje, čiji potezi sve više podsećaju na razularenog kabadahiju nego na ministra demokratske vlade za koju se Kurti izdaje. Da li je gospodi Kurtiju i Svećlji glavni problem bilbord, na kome su, nažalost, i pojedinci koji su više služili Kurtijevoj vladi, nego li srpskim interesima i interesima Srba na KiM? Dobro znamo da vaš divljački gest nije upućen prema Aleksandru Vučiću i Marku Đuriću, sa kojima već desetak godina šurujete. Uputili ste ga srpskom narodu, vašim komšijama, građanima, sa kojima, navodno, želite da gradite multietničko društvo! Tu ste pokazali svoje pravo lice, koje nažalost, polako ali sigurno sve više nalikuje na vreme iz Drugog svetskog rata, kada su Nemačku „čistili“ od Jevreja“, ističe se u saopštenju SNV KiM.

U Veću smatraju da „junačenje dugim cevima Priština u svom nacionalističkom i šovinističkom zanosu, nad golorukim srpskim narodom, samo pokazuje kukavičluk, primitivizam i nedostatak demokratskog kapaciteta da civilizacijski rešava istorijske probleme“ i zato traži od Kurtija i njegovog šefa policije da „sa takvom politikom odmah prestane tu i vrate portrete Novaka Đokovića i profesora Zorana Krivokapića tamo gde su i bili“.

„Ako to ne učinite, mi ćemo uz poštovanje procedure, vratiti panoe sa našim velikanima! Vučićev i Đurićev portret ostavljamo vama. A sa Putinovim portretom, vidite šta ćete činiti. Što se, pak, tiče izjave ministra Svećlje „da će jedini simbol Srbije u okviru Kosova biti srpska ambasada u Prištini“, ona je pokvarena, neljudska i dolazi od čoveka koji je i istorijski i politički nepismen. Zar ministar ne vidi svuda oko sebe Srbiju. Svojim ekstremnim ponašanjem nateraće Srbe da mu dnevno pokazuju gde je sve Srbija na KiM. Mi Srbi koji ovde živimo smo Srbija, naša istorija, naša prošlost i naša budućnost, sve je to gospodine Svećlja – Srbija. Skinuli ste panoe, ali ste nesvesni da time sve više ojačavate srpstvo. Znamo za vašu nameru da bi „skinuli“ i manastire Gračanicu, Dečane, Patrijaršiju, Ljevišku, Banjsku i još 1.300 crkava i crkvišta. Zaustavite se gospodine Svećlja, zauzdajte Vašu potrebu da se obračunavate sa Srbima… Ne pretimo, goloruki smo. Ali Bog i vera u Boga je naše najveće oružje, naša snaga da verujemo u pravdu, istrajavamo, opstajemo i, zapamtite dobro, OSTAJEMO!!!“, poručeno je iz SNV KiM kosovskim zvaničnicima.

Poziv kosovskim Albancima

„Ohrabrila nas je izjava novinara prištinskog magazina GazeteEkspess-a Besnika Velijua: ‘Sever se ne može urediti simbolikom koja iritira lokalne Srbe, već sa iskrenom komunikacijom sa njima’. Mi bismo dodali, i na čitavom Kosovu. Čudi nas što nema glasa poznatih albanskih intelektualaca boraca za ljudska prava: Vetona Suroja, Škeljzena Malićija, Bljerima Šalje…!? Mi, preostali Srbi pozivamo sve misleće ljude, naše komšije Albance, da sednemo i razgovaramo i tražimo političko i demokratsko rešenje za zajednički život na našem Kosovu. Od njih tražimo razumevanje i dijalog. Jer, ova surova i nedemokratska vlast, kao i ona u Beogradu, ne zna za dijalog“, ističe se u saopštenju SNV KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari