INTERVJU Marinika Tepić: Savo Manojlović koristi svaku priliku da nas napadne, na način i "argumentima" Vučićevih tabloida i trbuhozboraca 1Foto: SSP

„Ustavni sud je i sam praktično neustavan, već godinama nepotpun, u krnjem sastavu, jasno vam je ne slučajno. No, pored svih ostalih vidova borbe protiv izborne krađe, iskoristićemo svaki institucionalni instrument koliko god sumnjali u njega, jer je i to način da ogolimo saučesnike u ovoj krađi, bilo u samoj pripremi i izvedbi, ili ovako posle u prikrivanju, zaštiti. Stoga je sada Ustavni sud zapravo na tom, rekla bih istorijskom testu – da li će postati štit izborne krađe, ili će postupiti u ime zakona i naroda da izbore poništi zbog jasnih dokaza o izbornoj krađi“, kaže u intervjuu za Danas Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde i nosilac liste Srbija protiv nasilja, odgovarajući na pitanje očekuje li da Ustavni sud poništi beogradske izbore zbog krađe.

..

Ustavni sud  Srbije je na istorijskom testu

Ukoliko taj sud ne donese odluku o poništenju izbora da li će se SPN žaliti sudu za ljudska prava u Strazburu? Zapravo pitanje je šta opoziciji još preostaje od mogućnosti u borbi?

Pravni tim naše koalicije “Srbija protiv nasilja”, organizacije domaćih posmatrača izbora kao CRTA, civilni sektor takođe, svi radimo na tome da dokazi o izbornoj krađi nađu put pravde i priznanja na više nivoa. Od zahteva za uspostavljanje međunarodne nezavisne komisije koja bi ispitala dokaze o izbornoj krađi u Srbiji, do krivičnih prijava tužilaštvima, inicijativa pred domaćin i međunarodnim sudovima, sve što možemo radimo neprestano i paralelno pred više sudova i organa.

Planirate li i na dalje proteste i da li vam se čini da su građani već dovoljno frustrirani nepostojanjem institucija i nemogućnošću sprovođenja pravde?

Naravno da nepravda frustrira, osećaj nemoći takođe, ali ovog puta su prvi put stvari drastično promenjene, u prvom redu kroz reakcije glavnih međunarodnih posmatrača iz Odihr-a, kao i Evropskog parlamenta i Saveta Evrope, ali i izostanak čestitiki Vučiću kao nikad do sad, osim mislim od Orbana iz Evrope. Sledeće nedelje 8. februara očekujemo novu posebnu Rezoluciju Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji, a nakon toga i konačni izveštaj Odihr-a. O tome, na žalost, više od polovine Srbije ne zna, jer javni servis RTS to krije, kao i sve informacije i dokaze o izbornoj krađu. Zato smo počeli da objavljujemo šta sve RTS cenzuriše i predsednik moje stranke Dragan Đilas od sada neprestano objavljuje šta sve RTS u svom centralnom dnevniku krije od građana i drži ih u slepilu čuvajući rejting Vučiću. Ali ne mislim da to treba da obeshrabri građane, naprotiv, jer da vam kažem – pa ne bi Vučić sve to radio, ne bi porobio medije, ne bi se maltene uselio u njih da je siguran u svoj rejting i pobedu u uslovima jednake i ravnomerne zastupljenosti, kako zakon nalaže. Kada bi se samo mesec dana skinuo sa televizija, njegova vlast već bi bila ispod svakog nivoa, a za 6 meseci samo normalnog, profesionalnog izveštavanja medija, SNS režim bi se raspršio u pepeo.

Nikola Selaković je pravo lice bezakonja

Zbog čega se Vućiću žuri da formira parlament i vladu, ako smo na to samo prošle godine čekali više meseci. Da li je to zbog „njegovog skoka u budućnost i planova za EXPO“ ili se iza toga krije nešto drugo?

Da bi prikrio izbornu krađu. Da bi “pokazao” da je sve redovno i parlament se sasvim uredno konstituiše. Da bi završio i “otpremninu” za sebe i ekipu u milijardama evra, za koje je Expo samo paravan. A za to je po svemu sudeći izabrao pravo lice bezakonja – bivšeg ministra pravde Nikolu Selakovića za funkciju predsednika Narodne skupštine. Tog bivšeg ministra pravde za čijeg mandata je srušena pravna država – rušenjem u Savamali 2016. I to će biti još jedan test i za Evropsku uniju, s obzirom na to da znamo da se upravo slučaj Savamala, pored slučajeva Krušik, Jovanjica i Telekom, nalazi već godinu za godinom u izveštajima Evropske komisije u kojima se zahtevaju efikasne istrage u ovim predmetima protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Uskoro bi trebalo da usledi konstititivna sednica Skupštine Srbije. Kakvi su planovi opozicije, da li ćete prihvatiti mandate, da li ćete prisustvovati toj sednici i kako bi mogla da izgleda opstrukcija, koju najavljuje Miroslav Aleksić?

Mandate nismo ukrali mi. Dobili smo najmanje onoliko koliko su u ovim okolnostima građani mogli da glasaju, a to je gotovo milion glasova, ali smo sigurno oštećeni za još više procenata i mandata. Shodno tome, borba i kroz ove mandate treba da bude takva da to sada sazna i ostatak Srbije kome uglavnom preko RTS-a drže povez na očima. Više od izbornoj krađi Vučića i SNS znaju građani Japana i Australije preko svojih televizija koje su redovno izveštavale i o našem štrajku glađu zbog izborne krađe, samo se RTS nije nikada popeo na treći sprat stare Skupštine gde smo u štrajku boravili, iako je uredno i gotovo svakodnevno dolazio u istu zgradu, na isti ulaz, na ista vrata, ali samo u prostorije RIK-a. A na koji način ćemo to raditi, videćete. I sigurna sam da neće biti razočarani građani koji su nam dali glas i poverenje i koji su nam pomogli da slušajući njih zajedno pripremimo i programe i politike i izbore i borbu protiv krađe.

Plašljivci sa RTS-a ne smeju ni da se potpišu u odgovoru Draganu

Da li vas iznenađuje navodna podela u Mi glas naroda, u kojoj su jedni za koaliciju sa SNS, drugi protiv ulaska u bilo kakve koalicije i šta naposletku može da bude ishod?

Ne, oni me uopšte ne iznenađuju, pošto svi znamo koliko je režim radio na razbijanju i mrvljenju koalicije desnog bloka preko svojih pipaka, a onda ubacio ovu listu da ih još i zameni. Ne iznenađuju me ni plašljivci sa RTS-a koji ne smeju ni da se potpišu u odgovoru Draganu, a ni Ivan Radovanović, kolumnista Informera i partner Olivere Zekić, koji ipak izgleda da u ime nikom znanog “Kolegijuma” RTS-a odgovara Draganu u svom splačinarskom maniru. Verovatno je zbog toga Informer od Zekićkinog REM-a, čijim Savetom predsedava, i dobio dozvolu za rad Informer televizije ili će tako biti bar dok je Radovanović tamo kolumnista. Više me iznenađuju ljudi sa političkim ambicijama s ove naše, opozicione strane, poput Sava Manojlovića, koji koristi gotovo svaku priliku da nas napadne, Dragana pod obavezno, na način i “argumentima” koje sam, moram priznati, čula samo od tih zekićki i radovanovića, Vučićevih tabloida i trbuhozboraca. Tvrdnja da je Dragan nas, njegove stranačke koleginice, naterao da štrajkujemo glađu da bi on imao mandat i imunitet, potpuno je uvredljiva za sve nas. Legitimno je imati političke ambicije, ali ne na način da neko drugi godinama plaća cenu borbe i oslobađanja Srbije sopstvenom ugroženošću i ugroženošću svoje dece, da je svakodnevno meta najjezivije hajke kakva će se jednog dana izučavati, a onda vi u tome vidite svoju priliku i zgodnost za pljuckanje sa strane uz nekakve ego-performanse.

I sada deluje nekako trolovski, naročito kada dolazi od osobe koja se tajno dogovarala sa Vučićem da svira kraj protestima protiv Rio Tinta onda kada smo svi iza njih stali i omasovili ih do maksimuma i upozoravali da Vučić laže i da je samo privremeno zaustavio projekte iskopavanja litijuma. Dakle da, ovo je direktan odgovor Savi Manojloviću, pošto smatram da u ovim turobnim vremenima stvari, ipak, treba nazvati pravim imenom. Stoga želim da kažem da ko u ovakvim vremenima želi da pomogne, neka bude tu i zaista pomogne, umesto što odmaže i gleda svaku priliku kao ličnu odskočnicu.

Ukoliko, ipak, usledi obrazloženje da niko nema većinu za formiranje vlasti u glavnom gradu, verovatno će se ići na nove izbore, bar tako tvrde u SNS, naravno ne na ponovljene. Treba li opozicija da izađe na te izbore, a da zna da birčki spiskovi nisu sređeni, da može da se ponovi bugarski voz i fantomski birači i neslobodni mediji?

Bez promene izbornih uslova, u šta spada i birački spisak i otvaranja RTS-a i smanjenje pritiska na zaposlene u javnom sektoru postavlja se pitanja da li ima smisla dalje u tome učestvovati. Ako se ništa ne poromeni to znači da Vučić, ali i Amerika i deo Evrope žele da na kraju samo on sam učestvuje na izborima, plus eventualno Nestorović i Zavetnici. Mi smo na ove izbore išli svesni da se sprema krađa, na to smo i upozoravali, pošto je teško bilo uveriti bilo koga u to bez dokaza, odlučili smo da na izborima učestvujemo iako se ništa od zahtevanih uslova nije promenilo. Znali smo da je to jedini način da uhvatite lopove u krađi. I uspeli smo. I u to u krađi epskih razmera i nezamislivih malverzacija, kakve i sami evropski posmatrači kažu da nikada u životu nisu videli.

Hoće li izbori u Srbiji uopšte imati smisla u budućnosti, ako ova krađa prođe kao da se nije ni desila?

Sigurna sam da se to neće desiti i da će ovo što je Vučić uradio imati dalekosežne posledice i po njega i partiju koju vodi.

Hil već duže vreme pokazuje razumevanje za antizapadne tabloide

Uprkos stavovima poslanika EP i Saveta Evrope da treba ispitati krađu na decembarskim izborima, sva je prilika da Vučić neće pristati na neku međunarodnu istragu. Može li neko da ga, ipak, natera na to, ako on sve te ljude koji ga kritikuju naziva mrziteljima?

Tome se nadamo i imamo objektivna očekivanja. To će umnogome zavisiti od Rezolucije Evropskog parlamenta 8. februara i nakon toga konačnog izveštaja Odihr-a. Imam uverenje da će nešto morati da se preduzme, da li će se to zvati komisija ili neki odbor, ali svakako neko stručno telo koje bi istražili krađu ovih izbora kako bi se naredni uopšte mogli sprovesti – bilo redovni lokalni ili poništeni i novi izbori.

Da li su vas iznenadili nekritički, pa čak i blagonakloni stavovi američkog ambasadora Hila prema Aleksandru Vučiću i njegovom režimu?

Nisu, s obzirom da je ambasador Hil već duže vreme pokazivao više razumevanja za antizapadne tabloide kojima je davao intervjue i televizije koje su poznate po progonu proevropskoh opozicionih političara. Zašto to radi, zašto u Vašington šalje informacije da se Vučić opredelio za zapad dok njegovi tabloidi poput Informera najstrašnije pljuju po zapadu tvrdeći da im se Vučić suprotstavlja, mi možemo samo da naslutimo. Nadam se da nije tačan razlog koji se nezvanično pominje, to bi onda bio ogroman međunarodni skandal, a uprkos svemu teško mi je da poverujem da bi ambasador najveće i za nas jedne od najznačajnijih država sveta sebi dozvolio da se rukovodi ličnim interesom.

Čini se da su građani u ovom trenutku potpuno nemoćni na sve mahinacije vlasti i mogu samo nemo da posmatraju privatizovanje sopstvene države. Da gledaju kako se sve raspada na aerodromu, kako se država zadužuje ili prodaje infrastruktura Telekoma?

– I jesu, jer je režim SNS i Aleksandra Vučića unakazio sve ključne institucije – tužilaštvo, policiju, sudstvo, bezbednosne službe i medije instrumentalizovao kao glavni alat za obračun sa neistomišljenicima, dok u isto vreme očerupali državni novac i imovinu i zadužili državu kao ukupno sve Vlade zajedno 70 godina pre njega! O sprezi sa kriminalom i mafijom govore činjenice i dokazi, o Belivuk klanu čije su zveri Vučićevi funkcioneri zapošljavali po javnim preduzećima i to za stalno, dok nam deca i mladost odlazi u jednom pravcu trbuhom za kruhom iz ove države mafije i kriminala.

 

Moj potpuni oporavak će trajati još neko vreme

Da li ste se u potpunosti oporavili od štrajka glađu? Šta vam kažu lekari?

Jesam dovoljno da mogu da krenem da radim. Potpuni oporavak će trajati još neko vreme, vraćanje svih parametara i u normalu traje mnogo duže s obzirom na to da sam ja u štrajku bila 13 dana, prešla granicu težeg rizika od 10. dana kada sve kreće svakodnevno, naglo i drastično brzo da se pogoršava i zbog toga je sada potrebno vreme, ali važno je da mogu da se vratim poslu.

INTERVJU Marinika Tepić: Savo Manojlović koristi svaku priliku da nas napadne, na način i "argumentima" Vučićevih tabloida i trbuhozboraca 2
foto FoNet Ana Paunković

Kažete da ste zadovoljni onim što ste postigli štrajkom. Šta je to što smatrate da je najveći uspeh ovog vida političke borbe?

Najpre činjenicu da je nemerljivo više ljudi saznalo za izbornu krađu, nego bez njega. I u Srbiji, ali naročito u Evropskoj uniji, do svih kontinenata sveta. Doprineli smo i internacionalizaciji političke krize u Srbiji, koja ne traje samo od ovih izbora. Naše kolege, naravno Dragan Đilas i Borko Stefanović gotovo svakodnevno, takođe su objašnjavali zašto sam stupila u ovaj radikalni čin i zašto je važan taj ključni zahtev da se sprovede nezavisna međunarodna istraga, a ne samo da sve ostane na nekim izveštajima čije zaključke i preporuke niko živ posle ne primenjuje. Potom su mnoge države i posebno reagovale, više od 20 šefova i zamenika spoljnopolitičkih odbora najznačajnijih država Evrope kao što su Nemačka, Francuska, Britanija, Italija, Poljska i brojne druge. Sav taj sinergijski efekat zajedničke borbe – štrajk glađu, prikupljanje dokaza o krađi, zahtev za međunarodnom istragom, upadanje režima u sve veće laži o “čistoti” izbora” kako je više i više dokaza prikuoljeno. Uostalom, evo na kraju i jednog jednostavnog pitanja direktno za Aleksandra Vučića: Ako je tačno da su izbori bili nikad “čistiji”, zašto se onda plašite da pozovete nezavisnu međunarodnu istragu da istraži izborni proces u Srbiji?!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari