S kim će Šapić da razgovara, kad mu se niko ne javlja? 1Foto FoNet Ana Paunković

Još se ne zna s kim će predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić razgovarati o formiranju vlasti u Beogradu, jer još niko javno i zvanično nije izrazio spremnost da razgovara s njim o tome.

SPS, dosadašnji koalicioni partner naprednjaka, došao je u poziciju da se kao privezak SNS podrazumeva, pogotovo zbog situacije u kojoj se naprednjaci sada nalaze a to je da bez socijalista nemaju većinu u glavnom gradu.

Naprednjak Šapić je, 22. januara nakon što je Gradska izborna komisja usvojila Rešenje o dodeli mandata, pozvao one koji su dobili mandate u Skupštini grada Beograda, a pre svega listu “Mi – Glas iz naroda, Aleksandar Jerković”, da, ukoliko žele, razgovaraju o potencijalnoj saradnji i planovima za razvoj Beograda u naredne četiri godine.

Posle odluke GIK o mandatima počeli su da teku rokovi za zakazivanje konstitutivne sednice i za njeno održavanje. Ona bi trebalo da bude održana najkasnije do 22. februara budući da je tada GIK doneo odluku, dok bi najkasnije početkom februara trebalo da bude saopšten datum formiranja beogradskog parlamenta.

Od formiranja beogradske skupštine, počinje da teče rok od 30 dana za izbor gradonačelnika i gradskog veća. Ukoliko se formiranje Skupštine grada bude otezalo do poslednjeg dana, krajnji rok za izbor novog beogradskog rukovodstva mogao bi da bude 22. mart.

Komplikacije oko većine bile su jasne naprednjacima odmah posle zatvaranja biračkih mesta. SNS sa osvojenih 49 manadata i SPS sa pet nemaju potrebnih 56 glasova većina u Skupštini Beograda. Pa se nadaju da će im pomoći odbornici sa liste “Mi – glas iz naroda, Aleksandar Jerković” koja ima šest mandata.

Ipak, Šapićev poziv na razgovore izazvao je, čini se, rascep onih koji su se okupili oko Branimira Nestorovića i formirali liste “Mi -glas iz naroda” za republičke i gradske izbore.

Ni u redovima SPS, nije bilo mirno, budući da je Toma Fila, kandidat socijalista za gradonačelnika, rekao da će vlast u Beogradu biti formirana, osim glaovima SNS-SPS i uz pomoć odbornika s liste Mi-glas iz naroda. Na to je odmah reagovao njegov stranački kolega i dosadašnji predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević rekavši da Fila ustvari nije rekao da će SPS i SNS napraviti dogovor sa Nestorovićem već da bi bilo dobro da se dođe do dogovora o saradnji u interesu građana Beograda.

Ako se zvanični razgovori sa Šapićem budu i organizovali, može se pretpostaviti da će SPS otići na njih, s obzirom na to da je lider socijalista Ivica Dačić više puta isticao da želi saradnju sa naprednjacima. Iza kulisa, moguće je da se i sada vode razgovori ove dve partije o novoj raspodeli “beogradskog plena”, ako namaknu većinu.

Kada je reč o opozicionoj listi “Srbija protiv nasilja” na gradskom nivou, koja je osvojila 43 mesta, jasnu poruku Šapiću odmah je poslao Narodni pokret Srbije Miroslava Aleksića. Gradski odbor NPS odbio je Šapićev poziv.

Zoran Lutovac, predsednik DS i jedan od lidera SPN, kojeg smo pitali o konsultacijama sa bivšim gradonačlnikom, za Danas kaže da oni traže poništavanje izbora.

– Mi tražimo poništavanje izbora zbog krađe, a ne konsultacije sa onima koji su vinovnici izborne krađe – naveo je Lutovac.

Kada je reč o Novom DSS, u toj partiji nam je rečeno da neće ići na razgovore. Novi DSS i POKS su u koliciji Nada u Skupštini Beograda osvojili sedam mesta.

Podsetimo, nakon izbora 17. decembra i Šapić i njegov nekadašnji stranački šef Aleksandar Vučić, su izjavili da će se ići na nove izbore u glavnom gradu, ukoliko ne bude- bilo većine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari