Kad će konstitutivna sednica Skupštine Beograda i hoće li opozicija doći? 1Printskrin Studio B

Od Aleksandra Šapića, predsednika Privemenog organa grada Beograda, zavisi kada će zakazati konstitutivnu sednicu Skupštine Beograda, koja treba da bude održana do 22. februara. Opozicija još nije donela odluku o tome hoće li doći na tu sednicu ili ne.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi do konstituisanja skupštine i izbora izvršnih organa jedinice lokalne samouprave, tekuće i neodložne poslove iz nadležnosti skupštine i izvršnih organa jedinice lokalne samouprave, obavlja privremeni organ koji čine predsednik i četiri člana. Budući da je predsedniku skupštine iz prethodnog saziva i ostalim odbornicima istekao mandat, tu funkciju preuzima Privremeni organ.nezvanično nam je poručeno iz bivše vladajuće većine u Skupštini Beograda.

A jedan od neodložnih poslova izvršnog organa je svakako sazivanje konstitutivne sednice paralamenta koju prema Zakonu o lokalnim izborima saziva predsednik skupštine iz prethodnog saziva u roku od deset dana od dana objavljivanja rešenja o dodeli mandata na veb-prezentaciji, tako da se ta sednica održi najkasnije 30 dana od dana objavljivanja tog rešenja.

Kada je o rokovima reč, Šapiću je 22. januara počeo da teče desetodnevni za određivanje datuma konstitutivne sendice budući da je tada Gradska izborna komisija usvojila Rešenje o dodeli odborničkih mandata u novom sazivu skupštine grada. Tada je počeo da teče i rok od 30 dana za održavanje konstitutivne sednice.

Od Šapića juče nismo dobili odgovor kada će odrediti termin za konstituisanje Skupštine grada. Odluka sigurno zavisi i od pregovora i odgovora koji će dobiti od odborničke grupe “Mi – Glas iz naroda – Aleksandar Jerković” koja se posle ovog poziva javno nadmudruje i raspravlja o svojim unutrašnjim pitanjima, da li su u kolaiciji ili ne i koliko je ko osvojio na prošlim izborima.

Osim Šapića, u Privremenom organu su i njegov SNS kolega Aleksandar Mirković, Nikola Nikodijević ispred SPS, kolicionog partnera naprednjaka i predstavnici opozicije Vladimir Obradović, iz SSP i Dobrica Veselinović iz ZLF.

S obzirom na odnos snaga, odluku će doneti Šapić, koji je, verovatno, imajući u vidu svoje dužnosti, već pozvao sve nosioce mandata u Skupštini grada Beograda, a pre svega listu “Mi – Glas iz naroda, Aleksandar Jerković”, da ukoliko žele, razgovaraju o potencijalnoj saradnji i planovima za razvoj Beograda u naredne četiri godine.

Predstavnici opozicione liste u Beogradu “Srbija protiv nasilja – Dobrica Veselinović – prof. dr Vladimir Obradović“ još nisu odneli odluku hoće li 43 odbornika, koliko je mandata osvojila ova lista, otići na konstitutivnu sednicu.

Još nema ni konačne zajedniček odluke ni o tome hoće li podnositi ostavke na osvojene mandate na svim nivoima, ali sva je prilika da će ih ipak zadržati.

Odlazak na konstitutivnu sednicu beogradske skupštine, prema saznanjima Danasa, malo je zakomplikovalo i ponašanje dva predstavnika Moramo, sada ZLF u Gradskoj izbornoj komisiji prilikom glasanja o Rešenju o dodeli odborničkih mandata. Oni su bili uzdržani, što prema rečima naših izvora sa ove opozicione liste, može da ukaže na to da će ZLF otići na sednicu.

Kako nam kažu naši izvori, unutar ove liste postoje stavovi i da treba ići na sednicu, pogotovo ako ZLF ode, ali i da ne treba. Odluka još nije doneta.

Postoje i mišljenja, navode naši sagovornici, i da je ovakvim ponašanjem donekle ugrožena i pozicija opozicije u očima “stranog faktora”, koji može s pravom da postavi pitanje:”Ako osporavate ispravnost izbora zbog krađe, zašto je deo vas bio uzdržan kad se glasalo o dodeli mandata?”.

A hoće li ZLF prisustvovati konstituisanju gradskog parlamenta, za koji traže poništavanje izbora, i otkud uzdržano glasanje pitali smo Nataliju Stojmenović. Ona ne otkriva taktiku ZLF i opozicije, a o glasanju u GIK kaže da je došlo do propusta u koordinaciji opozicionih članova komisije.

– Što se tiče taktike delovanja na samoj sednici, pa tako i konstitutivnoj ZLF ima stav, ali ćemo o tome pričati i sa našim koalicionim partnerima i dogovoriti zajednički način delovanja. U ovom trenutku smatramo da je najbolje da naše naredne poteze ne otkrivamo – kaže Stojmenović za Danas.

A na pitanje o uzdržanosti na sednici GIK, ona navodi da su efekti uzdržavanja i glasanja protiv isti.

– Svakako da se mi u svakodnevnim postupanjima i glasanjima krećemo unutar korumpiranog i otuđenog sistema i povremeno imamo različita tumačenja kako se postaviti, i ovde je samo došlo do propusta u koordinaciji opozicionih članova GIK-a. Naši pravnici u GIK, RIK i generalno nisu stali od dana izbora, podnose prijave i primedbe, prigovore, podnose krivične prijave i otvaraju sve pravne mehanizme za osporavanje izborne krađe. Uz kontrolore ovi ljudi su pravi heroji odbrane izborne volje građana – zaključuje Stojmenović.

Podsetimo, konstitutivna sednica Narodne skupštine treba da bude održana do 12. februara, pa bi za očekivati bilo da će se opozicija ponašati isto, odnosno da ukoliko ode na konstitutivnu sednicu republičkog parlamenta otići i na sednicu beogradskog, i obrnuto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari