ana brnabićFoto: EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

I mada još nije potpuno ispao iz trke za predsednika Skupštine Srbije, Vladimiru Orliću se smeši nova funkcija. On je za sada najozbiljniji kandidat iz naprednjačkih redova za ministra odbrane, umesto Miloša Vučevića, koji bi trebalo da se preseli u fotelju prvog čoveka srpske vlade. Naravno, ukoliko se Aleksandar Vučić odluči za njega, umesto za Sinišu Malog, koji takođe slovi za kandidata za premijera, sa možda većim šansama od samog Vučevića.

Uostalom, sam Vučić ne tako davno ostavio je mogućnost da Mali zaista zauzme premijersku fotelju u budućnosti.

“Recimo, Siniša Mali je obavio odličan posao, može da bude dobar premijer za četiri godine, u nekoj budućoj Vladi ako se bude i dalje pokazivao, dokazivao, radio vredno i dodatno se uozbiljio”, poručio je Vučić prošle godine. Pa možda je sada, prema Vučićevim, standardima Mali i sazreo za premijera.

Sagovornici Danasa smatraju da je ministar finansija, u ovom trenutku bliži Vučiću, od samog prvog čoveka naprednjaka, i da tome svedoči zajednička vožnja škodom, zajedničko pravljenje sendviča sa parizerom, pevanje pesme opoziciji, jutarnja kafa i šetnje Beogradonom na vodi.

Sa druge strane, kako navode sagovornici Danasa, bez obzira što je voljom Vučića izabran za lidera naprednjaka, Miloš Vučević ima određene limite. Ne govori engleski nije tehnokrata, a pritom je označen kao rusofil i nacionalista, što može predstavljati opterećenje u međunarodnim kontaktima.

„Nisu mu bliske ni teme iz IT sektora, nije vodio velike projekte, a ukoliko bi bio izabran za premijera morao bi da zna da pliva i u tim vodama. Za razliku od njega Mali se tu dobro snalazi, a od samog starta, kada je postala premijer, snašla se i Ana Brnabić. Ona se ispraksirala i obračunima sa opozicijom i odbranom Vučića, uprkos početničkim greškama, pa ne bi čudilo da, uprkos Vučićevoj tvrdnji da će Srbija dobiti novog premijera, ona ostane i dalje na toj funkciji „, navodi izvor Danasa.

Na primedbu da je Vučić javno rekao da Brnabićeva teško da može biti ponovo premijerka, iako je postala važan resurs ove zemlje, isto kao i Siniša Mali, sagovornik Danasa odgovara da predsedniku Srbije ne treba verovati na reč, jer često menja mišljenje.

„Ne bih isključio ni mogućnost da radi nezameranja u naprednjačkim redovima, dobijemo nekog uvezenog kandiata za premijera, kao što je nekada Milošević iz SAD doveo Milana Panića“, ističe izvor Danasa.

Da podsetimo, predsednik države najavio je da se nada da će nova Vlada Srbije biti formirana do 15. marta.

„Konstituisanje skupštine Srbije očekujte već od 1. februara, jer je poslednji rok, čini mi se, 10 – 11. februar“,naveo je Vučić.

Do tog roka ostalo je malo vremena i naprednjacima predstoji da odluče ko će voditi bar parlament Srbije u naredne četiri godine, ako toliko potraje.

Kao kandidati za ovu funkciju spominju se u naprednjačkim redovima Nikola Selaković, aktuelni ministar rada, Ana Brnabić, premijerka i Vladimir Orlić, aktuleni predsednik parlamenta, koji je, kako navode naši izvori, sve dalje od te funkcije, a sve bliži fotelji ministra odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari