Vučić: Ne mogu da budem bebisiterka opozicionim političarima koji stalno gube izbore 1Printskrin TV Pink

„Nadam se da će nova Vlada Srbije biti formirana do 15. marta, dok konstituisanje skupštine Srbije očekujte već od 1. februara, jer je poslednji rok, čini mi se, 10 – 11. februar. Mi sada moramo brzo da reagujemo i da donosimo brojne zakonske norme, vezano i za Ekspo, ali i za raspodelu sredstava iz EU“, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, u Skoplju gde učestvuje na skupu „Zapadni Balkan i EU“.

Vučić je dodao da bi Srbija prva sredstva iz evropskog Plana za rast Zapadnog Balkana mogla da dobije već u maju ili početkom juna, pre njihovih izbora.

Naveo je da se Srbiji žuri, jer za koji dan sledi pobadanje prvih šipova za Ekspo (međunarodna izložba koja će se održati 2027. godine).

„Srbija bi do kraja marta trebalo da izglasa važne zakone, a zatim bi u Evropi doneli određene odluke, tako da bi prvo raspoređivanje sredstava moglo da bude već u maju ili početkom juna, pre njihovih izbora, ali za nas su još važnije takozvane zelene linije za naše kamione što bi strahovito smanjilo operativne troškove, ukoliko bismo ih imali sa EU“, naveo je Vučić.

Dodao je da je slobodno tržište rada koje će se uspostaviti između Srbije, Severne Makedonije i Albanije za Srbiju važna vest, jer će doprineti boljem poslovnom ambijentu i prevazilaženju problema sa radnom snagom.

Naveo je da će danas u Skoplju biti potpisana dva protokla koji će omogućiti da od 1. marta stupi na snagu potpuno slobodno tržište rada zemalja Otvorenog Balkana.

„I to smo mesecima čekali, što znači da bi od 1. marta konačno trebalo da stupi na snagu ono o čemu smo govorili, a to je potpuno slobodno tržište rada u zemljama Otvorenog Balkana – Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji. To je velika i važna vest i mislim da će umnogome da doprinese stvaranju boljeg poslovnog ambijenta i za domaće i za strane kompanije, prevazilaženju problema sa nedostajućom radnom snagom i stvaranju tržišta radne snage koje više nije od šest ili sedam miliona stanovnika, već ako dodate i Albaniju i Severnu Makedoniju, približavamo se na 11 miliona stanovnika“, rekao je Vučić i dodao da to već dovoljno govori koliko su to za nas značajne stvari, dodao je on.

Stanje u medijima i šta piše Danas

Odgovarajući na pitanja novinara N1 o izveštaju Saveta Evrope, Vučić je ocenio da u tom izveštaju ima mnogo pozitivnih stvari koje je N1 prećutao.

Ponovio je da su izbori održani 17. decembra bili najčistiji i najpošteniji sa najmanje prigovora i žalbi od kad postoje višestranački izbori u Srbiji.

„Videli smo izveštaj Saveta Evrope mnoge stvari koje vi niste ni jednom želeli da objavite, koji su govorili i hvalili sistematski pristup i ponašanje države tokom samih izbora i na sam izborni dan“, rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će prihvatiti međunarodnu misiju koja bi ispitivala nepravilnosti na izborima naveo je da nije zainteresovan da bude bebisiterka i babica za političare koji gube izbore po deseti ili petnaesti put, pa im je potrebno da se opravdaju pred svojim biračima, zašto im se to dogodilo.

Naglasio je da je spreman da razgovara o unapređenju samog izbornog procesa i svega drugog.

„Ali, nemojte da unižavate svoju zemlju. Srbija je nezavisna i suverena zemlja“, zaključio je Vučić.

Upitao je prisutne novinare da mu navedu bar jedan segment u društvu u kome je lošija situacija nego što je ranije bila, a na konstataciju novinara da je to slučaj sa medijima, rekao je da su frekvencije Pinku, Hepiju, Prvoj i B92 dali Dragan Đilas i Boris Tadić, a ne on.

Komentarišući pisanje Danasa i poređenje sa Staljinom zbog toga što su njegovo subotnje obraćanje prenosile 44 televizije rekao je da mu nije poznato da su u vreme Staljina bile tolike televizije.

Govoreći o Rio Tintu naveo je daje to naše belo zlato koga se odrićemo, ali da će o tome odlučivati nova vlada, budući da stara nije imala hrabrsti da donese pozitivnu odluku. Imao je Vučić i niz komentara na račun Sava Manojlovića, optužujući ga da je slagao da je diplomirao na Harvardu, a bio je samo kursadžija i rokfelerov plaćenik.

Prema Vučićevim rečima zabrana prodaje srpske robe na Kosovu i Metohiji, kao i najava ukidanja platnog prometa Prištine sa Srbijom, histerični napad na srpski narod na KiM i da je sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom O’Brajanom razgovarao o tome i da će nastaviti sa njim konsultacije o tome.

„Uvek ćemo biti uz svoj narod, trudićemo se, tražićemo i nalazićemo odgovore“, poručio je Vučić.

Dodao je da od 2021. godine 10 važnih dogovora i inicijativa nije moglo da bude usvojeno u CEFTA, zahvaljujući tome što jedna članica to blokira.

„Ajde pogodite ko je to. Svi drugi saglasni, svi hoće, ali ono što je važno što je je rekao O’Brajan danas, a to je onaj ko zaustavlja druge, u narednom periodu, uz vrlo striktan i strog pristup, zaustavljaće u stvari sebe. Tako da ja mislim da je to važan poruka i nadam se da će se to promeniti“, rekao je Vučić.

Na pitanje novinara da li će otići na KiM, kako je to najavio, Vučić je odgovorio da on to želi, ali da ne znači da će da ga puste. „Ja sam uvek slobodan i spreman da razgovaram sa našim narodom na KiM. Za mene ne postoji ništa važnije od toga“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari