Koliko je puta Vučić bio na Kosovu i da li je sada tražio dozvolu? 1foto FoNet Milica Vučković

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova demantovalo je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je tražio da poseti Kosovo, piše prištinska Koha.

Prema pisanju Kohe,  bivše diplomate kažu da čak i da se traži takva poseta ne treba je dozvoliti, a da Vučić prethodno ne promeni stav u odnosu na napad u Banjskoj i da ne promeni diskurs, koji je, po njima, još agresivniji nego Miloševićev.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije uputio zvaničan zahtev da poseti Kosovo, uprkos tome što je dan ranije izjavio nameru da poseti Kosovo.

Prema navodima Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore (MPJD), Vučićijevog zahteva nije bilo ni prošle godine, kada je uputio drugo upozorenje.

„Potvrđujemo da do sada Ministarstvo spoljnih poslova, Kancelarija za vezu Republike Kosovo u Srbiji nije primila nijedan zahtev za posetu Republici Kosovo od predstavnika vlasti iz Beograda, odnosno g. Vučić“, navodi se u odgovoru savetnika za medije u ministarstvu Leutrima Sahita.

Vučić je u petak izjavio da je zatražio da poseti Kosovo i da se obrati građanima Srbije.

„Tražio sam i da odem na Kosovo i da se obratim narodu. Bilo bi dobro da poštujemo dogovore i razgovaramo sa narodom na svetoj srpskoj zemlji“, rekao je Vučić.

Vučić je to rekao u Davosu osvrnuvši se na zahtev kosovskog ministra policije Dželjalja Svečlje za posetu Srbiji.

Politički stručnjaci kažu da svojim posetama Vučići održava ciljeve Slobodana Miloševića u životu.

Bivši diplomata Sile Ukshini naveo je neke od ciljeva.

„Održavanje Miloševićeve strategije iz 1980-ih, koja je imala za cilj da izgradi direktnu komunikaciju sa lokalnim Srbima na Kosovu. Drugi je bio podsticanje neposlušnosti kosovskim vlastima, a treći viktimizacija Srba“, rekao je Sila. „Dakle, cilj mu je da manipuliše i da se pravi da ovde postoji srpska stvar.

Ukšini, koji je i istraživač istorije, kaže da je ponašanje predsednika Srbije, ne samo posle napada na Banjsku, iznad svake norme koju lider može da ima.

„Pre svega, tendencija veličanja Miloševićevih zločina pokazuje da ovaj čovek ne zaslužuje, neprihvatljivo je kročiti na kosovsku zemlju, utoliko što besramno negira svaki zločin koji se desio na Kosovu.

Prema njegovim rečima, ne bi trebalo dozvoliti Vučiću da poseti Kosovo, a da prethodno ne promeni pristup.

„Postoji Briselski dogovor da se takve posete vrše na zahtev. Ali, mislim da treba jasno precizirati da ako se Vučić ne ogradi od događaja u Banji gde se dogodilo i ubistvo kosovskog policajca i ako ne odustane od ratnohuškačkih izjava, mislim da bi trebalo da mu bude postavljena crvena linija, čak i ako se takav zahtev uputi“, kaže Ukšini i dodaje da je Vučićeva retorika u nekim slučajevima čak i agresivnija od Miloševićeve.

„Prošlo je vreme kada Vučići pokušava da stvori probleme koji su stvarani u prošlosti. Mislim da se u 21. veku, normalizacija odnosa, ne može stvarati politikama 19. veka i instrumentima 20. veka”.

Predsednik Srbije je više puta najavljivao posetu Kosovu. Poslednji put, u septembru prošle godine, kada je to rekao, zamolio je srpski narod a ne premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Vučić je boravio na Kosovu sedam puta, ali samo jednom kao predsednik Srbije. Učinio je to 2018. godine, što je njegova poslednja poseta, kada je boravio dva dana na Kosovu.

Kosovo i Srbija imaju dogovor o međusobnim posetama, koji je postignut u okviru tehničkog dijaloga Brisela 2014. godine. Rečeno je da posete treba da se razvijaju na način da se unapredi proces normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Ali sporazum je prekršen svaki put kada dođe do tenzija između dve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari