Susret Zapadni Balkan i EU: Vučić danas u Skoplju, sa regionalnim liderima biće reči o ukidanju dinara na Kosovu 1Iks/Dimitar Kovacevski

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas susretu „Zapadni Balkan i EU“ i sastanku lidera o Planu rasta za Zapadni Balkan, koji se održavaju u Skoplju.

Najavljeno je da će u 9.40 sati biti održana panel diskusija lidera, a zatim i plenarni sastanak lidera sa predstavnicima međunarodnih organizacija, dok je za 12.15 najavljena konferencija za novinare lidera Zapadnog Balkana.

Kako prenose mediji, očekuje se da bi Vučić mogao da razgovara o najavi ukidanja dinara na Kosovu i Metohiji sa predstavnicima Vašingtona i Brisela i regionalnim liderima.

Na skupu u Skoplju prisustvovaće predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Albanije Edi Rama, Crne Gore Milojko Spajić, Kosova Aljbin Kurti, Srđan Amidžić, aktuelni ministar finansija i trezora u Savetu ministara Bosne i Hercegovine, kao i Gert Jan Kopman, generalni direktor za susedstvo i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji i Džejms O’Brajen, pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja.

Osim njih, na sastanku će učestvovati potpredsednik Vlade Severne Makedonije za evropske poslove Bojan Maričić i ministar finansija Fatmir Besimi, kao i kolege iz zemalja Zapadnog Balkana. Prisustvovaće i predstavnici regionalnih organizacija, Saveta za regionalnu saradnju, Cefte i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana-6, kao i međunarodnih finansijskih institucija.

Američki pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju O’Brajen doputovao je sinoć u Skoplje, a dobrodošlicu mu je poželeo potpredsednik Vlade Bojan Maričić i zahvalio mu na podršci koju Sjedinjene Američke Države pružaju Severnoj Makedoniji. O’ Brajen je, inače, deo delegacije strateških partnera zemalja koji će učestvovati na sastanku.

Inače, događaj koji je trebalo da bude održan juče u Skoplju, povodom pokretanja mere za „Slobodan pristup tržištu rada u zemljama otvorenog Balkana“, odložen je do trenutka kada se u potpunosti osposobe tehnički uslovi za sprovođenje mere u Albaniji, Srbiji i Severnoj Makedoniji, saopšteno je iz Vladine službe za medije.

Istovremeno se ističe da će tri zemlje u najkraćem mogućem roku, a u interesu građana, obavestiti o narednim koracima u vezi sa ovom merom, koja je, kako je navedeno, jedna od brojnih mera i projekata koji je proizašao iz inicijative Otvoreni Balkan, a od kojeg građani uživaju veliku korist.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari