Izborni frankenštajn biće rođen u trouglu beskrupuloznih - Vučić, Dačić i Mali: Sagovornici Danasa o Vučićevoj najavi da Ana Brnabić neće biti ponovo premijer 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

„U zemlji u kojoj je vlast autokratska, a Vučić predsednik, nebitno je ime premijera, ili premijerke. Da je ovo uređena država koja poštuje znanje i struku, Ana Brnaboć nikad ne bi ni bila premijer, ni ministar“, kaže za Danas Zorana Mihajlović, bivša potpredsednica Vlade Srbije i predsednica pokreta Uvek za Srbiju, komentarišući izjavu predsednika Srbije da Brnabićeva neće ponovo biti premijerka.

Vučić je gostujući u jutarnjem programu TV Prva naveo i da je Brnabićeva, poput Siniše Malog postala važan resurs ove zemlje.

„O kakvom resursu države se radi pokazalo se svih ovih godina. Niti je imala kapacitet, niti mišljenje, nit je znala da kaže, pita. Osim što je znala da prenese šta joj se naredi da kaže. Dodatno je duboko bila u sukobu interesa, i ko zna čega, vezano za poslove njenog brata i javnih preduzeća. Predsednik je bio i premijer i predsednik“, navodi Mihajlovićeva…

Dodaje da je na žalost, vlast unizila funkcije i premijera i ministara.

„Činjenica je da svako, i oni što kupuju diplome i doktorate, koji su direktno u koruptivnim radnjama, ili oni koji ne znaju da ponove naziv ministarstva, mogu biti i premijer ili ministri. Zato je rezultat njihovog rada, jedno veliko ništa. Oni su mašina za glasanje i sprovođenje onoga što im Vučić naredi“, navodi sagovornica Danasa.

Prema njenim rečima Srbiji trebaju stručni, obrazovani, iskusni, ostvareni, ljudi sa rezultatima, koji samim tim imaju i stav i mišljenje.

„Vučić to ne dozvoljava. Dokle god je na vlasti, to neće dozvoliti, a ako i dozvoli, tim će ljudima presesti, ili će ih brzo skloniti. Tek kad se vlast promeni Srbija može da računa sa kvalitetnim premijerima, ministrima i predsednikom“, zakjučuje Mihajlovićeva.

Miodrag Gavrilović, potpredsednik Demokratske stranke, smatra da svako ko bude postavljen na mesto predsednika Vlade na osnovu rezultata izborne krađe treba da zna da je protivzakonito na tom mestu, da je protiv volje naroda i da je rđav plod otrovnog drveta.

„Svaki dan tokom takvog “mandata” biće suočen sa zahtevima da se izbori ponište, da je svaka odluka tzv. Vlade ništava i da će imati otpor na svakom koraku, kako u javnosti i među građanima, tako i u samoj državnoj upravi, ali i u međunarodnoj zajednici. Da budete na tom mestu u ovo vreme zahteva posebne neljudske i nemoralne osobine“, smatra sagovornik Danasa.

Ocenjuje da takav karakter i kapacitet nema u dovoljnoj meri Brnabićka, jer za takvu ulogu treba neko ko je i prevejan i lukav, ali i sa sposobnošću da „smišlja nova nepočinstva“.

„Taj izborni frankenštajn će se roditi u trouglu beskrupuloznih: Vučić, Dačić i Mali. Jedan drugog bodre u tome da istraju u realizaciji podlosti. Jedno je sigurno – ta osoba će biti spremna da radi mimo zakona i protiv zakona više nego po zakonu. Glavna odlika takve vlasti će biti gola sila, ucene, manipulacije, falsifikovanja“, ističe potpredsednik DS.

Dodaje da će „budući Vučićev namesnik za Srbiju“ biti neko nov na tom položaju, jer je potrebno dobiti i na vremenu dok se javnost bude bavila detaljima novog premijera.

„Svima je jasno – ova vlast je izgubila svaki legitimitet“, zaključuje Gavrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari