Đilas uputio drugo pismo RTS-u: Gde su vesti o protestu roditelja, o Jovanjici i Belivuku? 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas ponovo pisao je rukovodstvu Radio-televizije Srbije i urednicima Drugog dnevnika i istakao da u ponedeljak i utorak nisu izvestili o raspravama u Skupštini Saveta Evrope o izborima u Srbiji i u Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta o političkoj situaciji u Srbiji.

U prvom pismu, Đilas je analizirao Dnevnik 2 RTS-a u periodu od 9. do 19. januara, dok se u najnovijem pismu osvrnuo na dnevnike od sinoć i preksinoć.

„Umesto toga objavljena je izjava Vladimira Bilčika, izvestioca Evropskog pralamenta za Srbiju. Nisu objavljeni stavovi poslanika EP u raspravi, kao ni izjava Direktora Evropske spoljno-političke službe Marka Makoveca da Evropska komisija podržava međunarodnu istragu“, istakao je Đilas u pismu koje je dostavljeno i medijima.

On je pismo uputio generalnom direktoru RTS Draganu Bujoševiću, uredniku informativnog programa Nenadu Stefanoviću i urednicima Drugog dnevnika RTS Bojani Mlađenović, Mirjani Brajković, Dušanu Uboviću, Milici Nedić.

U pismu se ističe da u ponedeljak nije objavljena ni vest o protestima roditelja ispred Osnovne škole „Sečenji Ištvan“ u Subotici, koji je održan zbog pretnji učenika 8. razreda da će ubiti sve učenike i dva nastavnika.

Dodaje se i da je „upadljivo da novinari RTS mesecima ne izveštavaju o sudskim procesima za dva najveća slučaja organizovanog kriminala: Jovanjice i kriminalne grupe Veljka Belivuka“.

Navodi se da je u utorak objavljen je izveštaj o formiranju beogradske Skupštine, ali ne i problemi u formiranju Skupština Kraljeva, Smedereva i Knića, te da je izveštaj o formiranju kraljevačke skupštine emitovano u emisiji „Šta radite, bre“.

Kako se navodi, nije objavljena ni Đilasova izjava u kojoj je izneo primedbe na sadržaj Dnevnika i primere organizovanog ignorisanja i neobjavljivanja informacija koje su značajne za građane, već je njegova izjava prepričana u 30 sekundi u emisiji „Šta radite bre“.

U analizi SSP se navodi kako je „još zanimljivije“ ono što je objavljeno – da je ambasador Japana izrazio zainteresovanost za ulaganje u hidroelektranu Bistrica, da je Nemačka u najvećoj krizi i ekonomskoj i političkoj i da je taj prilog trajao četiri i po minuta, dok je mimo Dnevnika, emisija Takovska 10 obradila temu izbora u Americi.

„Ovo su izbori koji će biti u novembru. O primedbama na srpske izbore koji su održani pre mesec dana, na RTS se još nije razgovaralo“, ističe se u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari