Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Ovde je nedeljom dozovljen svaki rad, a sve trgovačke i zanatske radnje su otvorene.

Povlasticu za slobodan rad nedeljom, Đakovo je dobilo od bivšeg bana Savske banovine Jovana Šilovića.

Zaposleni su više puta organizovali proteste i zahtevali od vlasnika da se zabrani rad u nedelju, ali je svaki pokušaj bio bezuspešan.

Zbog nedeljnog rada, u Đakovu se oseća velika oskudica u radnoj snazi jer veliki broj radnika ne želi da prihvati zaposlenje u Đakovu, piše Vreme 2. marta 1939. godine.

U istom broju, Vreme najavljuje tradicionalni bal “Zimske pomoći” u Narodnom pozorištu, pod pokroviteljstvom kneginje Olge.

Akcioni odbor bala na čelu sa kneginjom Olgom, pripremio je raznovrsan zabavni program u kom učestvuje celokupan baletski ansambl Narodnog pozotišta.

Na ovogodišnjem humanitarnom balu biće izvedena Čerepnjinova baletska igra u tri dela “Pred oltarom Dionisa”, zatim Glinkin “Veliki mazur”, kao i Baranovićev “Svatovac”.

Kao i svake godine, bal se organizuje sa ciljem prikupljanja pomoći za najsiromašnije stanovnike grada Beograda, prenosi Vreme.

Celokupno izdanje može da se čitana linku Narodne biblioteke.

Izdanje lista Pravda nije dostupno za ovaj datum.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Povezani tekstovi