Kafanska tuča između vojnika i građana u Budimpešti 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Na današnji dan pre 110 godina, dnevni list „Mali žurnal“ pisao je o tuči između vojnika i građana koja se dogodila u Budimpešti a prilikom koje je jedan vojnik izgubio život.

U jednoj gostionici u Budimpešti došlo je do svađe između vojnika i građana koja je ubrzo prerasla u opštu tuču, čak je i jedna vojna patrola morala da interveniše.

Svađu su započeli jedan vojni ložač i jedan kovač, a zatim su se umešali i ostali gosti u gostionici.

„Duhovi su se sve više dražili, te ubrzo biše potegnuti noževi. Ložač je dobio jedan ubod u trbuh“, piše novinar „Malog žurnala“.

Ložač je uspeo da smogne dovoljno snage kako bi pozvao jednu vojnu patrolu koja je patrolirala u blizini gostionice, ne bi li oni smirili situaciju, i ubrzo nakon toga je umro.

Kafanska tuča između vojnika i građana u Budimpešti 2
Foto: screenshot/digitalna.nb.rs

Vođa patrole, kaplar Čeči, je ispalio jedan hitac u vis, iznad glava gomile, i tako pokušao da prekine tuču, ali ovo je građane učinilo još agresivnijim, pa su počeli da gađaju kaplara čašama i stolicama.

Kaplar je zatim ostalim članovima patrole komandovao da otvore vatru i oni su pucali dok konačno nije uspostavljen mir. Pošto niko od građana nije pogođen nijednim metkom „Mali žurnal“ prepostavlja da su zbog potrebe smirivanja nereda vojnici pravu municiju zamenili ćorcima.

Zbog čaša koje su u toku tuče i pucnjave na sve strane letele, teško je povređeno sedam ljudi, a među njima je bio i vođa patrole, kaplar Čeči.

Nakon ovog incidenta povedena je istraga o tome zašto je svađa uopšte izbila i šta je dovelo do toga da ona preraste u opštu tuču i nered, ali u trenutku pisanja teksta još nisu dobijeni konkretni odgovori.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

 

 

 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.