Kako je novinar nasmejao Henrija Forda 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Vreme je prenelo interesantnu priču o Henriju Fordu i jednom novinaru:

Kako je novinar nasmejao Henrija Forda 2

Henri Ford, kralj automobila i jedan od najbogatijih ljudi na svetu, pokrenuo je veliku anketu tražeći odgovor na pitanje, –Šta treba učiniti pa da čovečanstvo bude srećnije i zadovoljnije?

Kako je za najbolji odgovor bila predviđena i dobra nagrada, bilo ih je svakakvih, ali se među nima istakao odgovor njujorškog novinara koji je glasio:

-O, Henri Forde! Podmetni još jedan feder pod zadnje sedište tvojih automobila!

Kako je Forda ovaj odgovor nasmejao, nagradu je dao ovom novinaru.

Jedan čitalac žalio se redakciji Vremena na Beograđane koji ne poštuju svetlosne signale na semaforima. Saobraćajci su nekoliko dana po postavljanju semafora na raskrsnici Aleksandrove, Ferdinandove i Takovske ulice, kontrolisali da li građani poštuju signale.

Međutim, kako su se oni povukli, Beograđani su počeli da prelaze na crveno svetlo. Jedan momak je potrčao ulicom, kolega je pokušao da ga zaustavi, a ovaj mu odgovori: „Ma ostavi me sa tim signalima zar ne vidiš da se igramo žmurke?“

U novo, ali neupotrebljivo sanduče za pisma na zgradi Narodnog pozorišta građani uzalud pokušavaju da ubace pismo. Mesto je prometno i sanduče je tu jako potrebno, ali otvor za pisma nije ispravan. U to su se uverili i članovi Francuske komedije koji svoje „pozdrave iz Beograda“ nisu uspeli da ubace u ovo sanduče, piše Vreme.

Društvo za zaštitu devojaka apeluje na sve darodavce da upute donacije kako bi nastavilo sa radom, prenosi Vreme. Ukoliko devojke ostanu bez roditelja ili neko obavesti Društvo da je potrebno zaštititi neku devojčicu, ali i ako Društvo iz novina sazna da je neko žensko dete u finansijkoj ili moralnoj opasnosti, pružiće pomoć.

-Mlade devojke, koje nemaju nigde nikoga, moraju u nama, da nađu drage majke, objasnila je predsednica Društva Persa Vukićević.

Većina štićenica pohađala je razne zanate kako bi kasnije bile sposobne i samostalne za život. Kako se Društvo izdražava skromnim redovnim sredstvima, apeluju na sve one koji mogu da daruju nešto sredstava da to iučine kako bi Društvo nastaviju da zbrinjava devojčice i devojke kojih je sve više na ulici.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke

Holanđani uvode „vazdušni ekspres“ za dame, prenosi list Pravda. Uprava holandskog društva za vazduhoplovstvo K.L.H.odlušila je da na vazdušnoj liniji Italija-Australija uvede specijalni avion  koji će moći da koriste samo žene. Taj avion Holanđani su prozvali „vazdušni ekspres za dame“.

Kako je novinar nasmejao Henrija Forda 3

Amerikanka Mis Linden oštro je kritikovala žene koje puše, prenosi list Pravda.

-Većina žena, kaže mis Linden, nema pojma kako treba pušiti. One ne uživaju u narkozi koju duvan pruža ćoveku i pri tome odaju veliko nevaspitanje jer ne znaju da puše kako treba. One već pri pripaljivanju cigarete greše, ne upotrebljavaju svoja palidrvca, već traže od drugoga da zapale.

-Pored toga, one afektiraju sa zapaljenom cigaretom, ponekad pljuju i izbacuju iz usta duvan koji im je zapao među zube, pa često jezikom oblizuju usne, želeći da se otresu neprijatnih posledica pušenja.

-Žene nemaju obzira za svoju okolinu, pa duvaju dim na sve strane. Od toga strada i okolina, ali i sama žena, koja usled nepravilnog pušenja šteti svojim plućima i očima. Takođe, mana im je što svoju cigaretu ne gase na pepeljari.

Mis Linden je onda dala par praktičnih saveta kako treba moderna dama s ukusom pravilno da puši cigarete.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sa

mi sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.