Kako su se nekada muzičari tražili putem malih oglasa? 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Kako su se nekada muzičari tražili putem malih oglasa? 2Restoran „Šangaj“ iz Sarajeva tog dana u Vremenu tražio je harmonikaša „dobrog sevdaliju“, ali samo za 1. jun. U malim oglasima bili su traženi i „klavirista“ za Negotin, tango harmonikaš za Požarevac, saksofonista za Čačak, ali su ipak najtraženije bile pevačice sevdalinki.

„Hotel ‘Zadruga’, Zaječar, za 15. juni potrebuje samo prvoklasni džaz orkestar sa 1-2 pevačice mlađe i dobre. Prvenstveno mlađe sile dobro rutinirane za animir i džaz muziku“, glasio je jedan od oglasa tog 27. maja.

Bilo je i zanimljivih poziva.

„Neka se javi Jova Martin, cimbalista, na adresu: Ilija Dražanin, hotel ‘Velika Srbija’, Brestovačka banja“.

Ali i interesantnih potražnji.

„Tražim dve pevačice i jednu naučnicu za baštu. Sporazum telefonski. Kapelnik harmonikaš kod Alije, Foča“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Kako su se nekada muzičari tražili putem malih oglasa? 3S druge strane, na strani malih oglasa u Pravdi nije bio odeljka za muzičare. Oglašavale su se tog dana klasične stvari, kao što je nastava, zanatske usluge, stanovi, nameštene sobe, ali i oglasi lične prirode označeni kao „Udaje i ženidbe“.

Fabrika aviona u Zemunu Ikarus A. D. je istog dana objavila oglas da traži prvoklasne kovino-strugare, frezere i alatničare.

„Plata dobra. Posao stalan“, bilo je istaknuto u tom konkursu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.