Knez kod Firera, Liverpul pred katastrofom 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Za razliku od vesti koja stižu iz ovog grada poslednjih dana nakon trijumfa njihovog kluba u Ligi šampiona, pre tačno 80 godina na današnji dan jedna od udarnih vesti u izdanju Vremena od 3. juna 1939. bila je pogibija više od 80 članova posade podmornice „Tetis“.

Knez kod Firera, Liverpul pred katastrofom 2U tekstu naslovljenim „Katastrofa pred Liverpulom,“ Vreme piše kako je spaseno zasad četiri mornara od 86 članova posade, te da se podmornica nalazi na 25 milja od Liverpula i na 45 metara dubine.

Glavni naslov tog dana u Vremenu, ipak, bio je posvećen poseti kneza namesnika i kneginje Olge nemačkom kancelaru Adolfu Hitleru.

„Današnji program predviđao je za Velike Goste dva izraza nemačkog genija, koji su ujedno i dve Firerove strasti: vojska i Vagner“, piše Vreme na naslovnoj strani, uz veliku fotografiju na kojoj knez, kneginja i Hitler razgovaraju.

Mesta na naslovonoj strani bilo je i za borbe u Mandžuriji, eksplozije u Jerusalimu, kao i za vest da je jugoslovenski razarač „Beograd“ stigao u Lisabon.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Knez kod Firera, Liverpul pred katastrofom 3U konkurentskoj Pravdi 3. juna na naslovnoj strani mesta je bilo samo za jednu vest – posetu Njegovog Kraljevskog Visočanstva Kneza Namesnika kancelaru Hitleru.

U naslovu „G. Hitler naglašuje da su granice između Nemačke i Jugoslavije postavljene za navek“, Pravda piše kako je Knez Namesnik izrazio radost što se u rečima G. Hitlera nalaze ponovljena svečana uveravanja da Nemački Rajh poštuje slobodu i nezavisnost, kao i granice Jugoslavije.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.