Komora javnih izvršitelja: Iseljenja se obustavljaju tokom vanrednog stanja 1Dežurstvo na samom početku izbijanja epidemije korone u Srbiji Foto: Krov nad glavom

Naime, kako se navodi u saopštenju: „Javni izvršitelji su upućeni da za vreme vanrednog stanja ne odlučuju po predlozima za izvršenje, ne sprovode započeta izvršenja, ne vrše iseljenja, prodaje nepokretnosti i pokretnih stvari izvršnog dužnika i da ne vrše obustave na penzijama, platama i drugim stalnim primanjima“.

To se odnosi na slučajeve radi naplate komunalnih dugova, u kojima su dužnici zaključili sporazum o otplati duga na rate, pa zato javni izvršitelji obaveštavaju dužnike da mogu da zastanu sa dogovorenim uplatama i u slučaju nepoštovanja sporazuma neće se preduzimati izvršne radnje.

Komora takođe obaveštava Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje da do okončanja vanrednog stanja ne vrše obustavu dela penzije izvršnim dužnicima po zaključcima i rešenjima koja su doneta u prethodnom periodu.

Komora javnih izvršitelja obaveštava i poslodavce, kojima je ranije naloženo sprovođenje izvršenja na zaradi izvršnog dužnika da se izvršenje odlaže do okončanja vanrednog stanja.

Ove mere donete su i prema Predlogu Ministarstva pravde koje je apelovalo na Komoru da tokom vanrednog stanja uvede „vanredne mere“. A da su i pre izbijanja pandemije COVID-19, zbog koga je i uvedeno vanredno stanje, kućne izolacije osetili građani kojima preti prinudno iseljenje ukazuje Dušan Duduković iz Združene akcije Krov nad glavom.

On objašnjava da su na sličnu situaciju u kojoj sada žive svi građani Srbije zbog najezde korona virusa, bili primorani oni kojima preti gubitak krova nad glavom, zbog toga što bi u slučaju napuštanja doma rizikovali rizikovali da se u njega ne vrate. Kao samo jedan od primera navodi slučaj Silvane Maurer koju je policija presrela kada je izašla da kupi hleb.

– Zahtevamo da se sva prinudna iseljenja obustave i da pravo na dom bude zagarantovano svima. Mnogo pre izbijanja pandemije i uvođenja vandrednog stanja u Srbiji, zbog situacije u kojoj postoji stalan strah od izvršenja, neki stanovnici naše zemlje bili su prinuđeni na samoizolaciju – objašnjava Duduković i dodaje da je izlaganje ljudi prisilnim iseljenjima rizik po zdravlje, koji uključuje i opasnosti od moždanog i srčanog udara, pogoršanja hroničnih bolesti i slično.

Prema njegovom mišljenju, krajnje je nehumano to što se pored ugrožavanja njihovih života stvara i pritisak na naše zdravstvo. Nemali je broj njih koji je zbog prinudnih iseljenja hospitalizovan i čije se zdravstveno stanje pogoršalo, što nije sprečilo izvršitelje da ih izbace na ulicu.

– Komora izvršitelja nije se oglasila direktno po pitanju našeg zahteva, ali su doneli Uputstvo za rad na osnovu dopisa Ministarstva pravde koje im je preporučilo da za vreme vanrednog stanja odlože izvršne postupke, što jeste bio naš osnovni zahtev – ističe Duduković i konstatuje da čak i u situaciji da se sa prinudnim iseljenjima nastavilo, Krov nad glavom ne bi okrenuo glavu.

– Zajedno sa drugim solidarnim ljudima bili smo spremni da priteknemo u pomoć porodicama koje bi izvršitelji planirali da isele, a sa porodicama kojima preti stalna opasnost od nenajavljenih iseljenja, bili bismo zajedno u izolaciji. Kako bismo se što više zaštitili od virusa i sprečavali njegovo dalje širenje, u takve akcije bili bi uključeni samo oni koji žive blizu – objašnjava on i naglašava da tokom pandemije moramo slušati savete stručnjaka i odgovornim ponašanjem od virusa sačuvati i sebe i druge iz našeg okruženja, a nakon što pandemija prođe, svi zajedno moramo nastaviti da se borimo dok siguran krov nad glavom ne bude imao svako od nas.

Pravo na dom i dostojanstven život, za koje se zalažemo, podrazumeva i da nikome ne sme biti uskraćen pristup zdravstvenim uslugama, pa u skladu sa tim dodajemo: Niko bez zdravlja – niko bez doma!

Na šta se Uputsvo Komore ne odnosi

„Uputstvo Komore javnih izvršitelja ne odnosi se na potraživanje na osnovu zakonskog izdržavanja, naknade štete zbog narušenja zdravlja, novčane rente zbog potpune ili delimične nesposobnosti za rad i novčane rente za izdržavanje koje je izgubljeno usled smrti dužnika izdržavanja, kao i na predmete u kojima se namiruje potraživanje na osnovu novčane naknade za telesno oštećenje prema propisima o invalidskom osiguranju, potraživanja koja se ostvaruju prema propisima o socijalnoj zaštiti, potraživanja na osnovu privremene nezaposlenosti, potraživanja na osnovu zakona kojim se uređuje finansijska podrška porodici sa decom, potraživanja na osnovu stipendije i pomoći učenicima i studentima, kao i na izvršne postupke pokrenute na osnovu privremenih i predhodnih mera i izvršenja na računima pravnih lica“, navedeno je u saopštenju  Komore javnih izvršitelja Republike Srbije.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.