Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Kako navodi list Vreme, u Moskvi su potpisana četiri nemačko-ruska dokumenta, kojima se reguliše njihova saradnja.

Posle uređenja međusobnih pitanja koja su nastala propašću Poljske, vlade Rajha i Rusije predlažu kraj ratnom stanju, između Nemačke s jedne strane i Velike Britanije i Francuske sa druge strane. Ako ne prihvate ovu ponudu, smatraće ih odgovornim za produžetak rata.

Utvrđene su konačne granice između Rajha i Rusije u Poljskoj.

U ugovoru se ne govori o granicama između Nemačke i Rusije, već se upotrebljava izraz “granice interesa”. Iz ovoga nije jasno da li će oblasti koje su dodeljene Nemačkoj, odnosno Rusiji, pripojiti njima kao sastavni deo ili će za njih biti nađeno drugo rešenje.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

Kako prenosi Pravda, Moskva i Berlin predložili su sazivanje konferencije za mir. Na ovoj konferenciji bila bi postavljena tri uslova:

1) Pitanje Poljske urediće sami Rajh i SSSR

2) Poljska će biti razoružana

3) Rajh i Rusija određuju nove granice Poljske.

Engleski listovi navode da ako ovi uslovi ne budu prihvaćeni doći će do totalnog rata protiv Engleske i Francuske.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Povezani tekstovi