Bivši starešina i komandant glavnog štaba OVK pozvani u Hag 1Foto: FreeImages / Jason Morrison

Miftarija će, prema njegovim rečima, haški istražitelji ispitivati tri dana zaredom u toku sledeće nedelje u svojstvu svedoka, a sve vreme će ga „nadgledati“ njegov britanski advokat.

U objavi na Fejsbuku naveo je da je navodna „trgovina ljudskim organima i drugi zločini“, o kojima je pisao Dik Marti, „čista laž srpske propagande kojoj je pomogao i Hašim Tači u nadi da će se spasiti“.

Sa druge strane, ne isključuje mogućnost da su pojedini pripadnici OVK „primenjivali prekomernu silu, kidnapovali i izvršavali ubistva a da im nije sudio vojni sud“.

Miftari kaže da je možda bilo prekomerne sile u izolovanim slučajevima, a u tu kategoriju spadaju i razračunavanja unutar rivalskih grupa, protiv gradjana Albanaca koji su „proglašeni izdajicama i saradnicima srpskog neprijatelja“.

Kako prenose mediji bivši starešina OVK je objavio da je postojalo još nekoliko slučajeva kada su neodgovorni ljudi koristili rat za različite privatne osvete, stara razjašnjavanja, zločine iz zavisti ili drugog razloga“, ali da su, kako kaže, „ove slabosti neuporedive sa zločinima projektovanim od strane crkve i Srpske Akademije, koji su sprovedeni od strane četničke vojske i policije“.

I pre tri godine Miftari je na Fejsbuku saopštio da je dobio poziv Specijalnog kosovskog tužilaštva na saslušanje takodje u svojstvu svedoka.

Pozvan i Azem Sulja

Specijalni sud u Hagu pozvao je bivšeg prvog komandanta glavnog štaba OVK Azema Sulju da se pojavi pred tužilaštvom, potvrdio je danas njegov advokat Besnik Beriša.

„Tokom današnjeg dana dobili smo poziv specijalnog tužilaštva za mog klijenta Azema Sulju da se pojavi pred specijalnim tužilaštvom za ratne zločine visokih oficira OVK. Za sada nemamo informaciju u kom je svojstvu pozvan niti tačan datum kada treba da se pojavi pred Haškim tribunalom“, rekao je Beriša.

Sulja je drugi komandant glavnog štaba OVK koji je pozvan pred Haški tribunal. Pre njega poziv je upućen i Sulejmanu Seljimiju koji je takodje bio komandant glavnog štaba OVK.

Organizacija veterana bivše OVK je objavila da je do sada pozive da se pojavi pred specijalnim sudom u Hagu dobilo više od 100 pripadnika bivše OVK, i pozvala ih je da se obavezno jave tužilaštvu.